DPS Tuzi: Vlada da vrati stari naziv vrtića, neprimjereno da nazivi javnih ustanova imaju vjerski karakter

Odlukom Vlade u tehničkom mandatu državni vrtić “Dječija radost” je preimenovan u “Majka Tereza”, što je samo još jedan u nizu pokazatelja da se ovakve i slične odluke donose samovoljno. Ovo je još jedan primjer bahatosti Vlade u tehničkom mandatu koja odbija da čuje drugačije mišljenje po ovom ili bilo kom drugom pitanju od značaja za cjelokupno društvo. Inicijativu o izmjeni naziva vrtića pokrenuo je ministar Dukaj, a jasno je pod čijim patronatom.

Želimo da naglasimo da nemamo ništa protiv jedne takve ličnosti poput majke Tereze, osobe koja je bila humanista svjetskog karaktera i dobitnica brojnih međunarodnih priznanja. Međutim, smatramo da javnim ustanovama, a posebno dječijim, ne treba davati nazive koji imaju vjerski karakter, osim ako je ovo samo uvertira da i druge ustanove dobijaju slične nazive što je građanskim društvima kakvo je naše, ipak neprimjereno.

Takođe, želimo da naglasimo da u našoj opštini već postoji vrtić koji nosi naziv po majci Terezi, a koji djeluje pri Katoličkom duhovnom centru već dugi niz godina, tako da je ovakva odluka bila zaista nepotrebna.

Tražimo od Vlade, koja je ovaj naziv promijenila, da vrati stari i da ovakva praksa ubuduće bude primjer za sve predškolske ali i druge javne vaspitno-obrazovne ustanove.

Opštinski odbor DPS Tuzi

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član