DPS Tivat: Bliži se epilog višemjesečne krize vlasti u Tivtu

Skupština opštine Tivat, po preporuci Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, treba da zakaže sjednicu Skupštine opštine najkasnije do 29.01.2022. godine – stoji u odgovoru koji je Opštinski odbor DPS Tivat dobio na dopis upućen ovom Ministarstvu 29.12.2021. godine.

Nadležno ministarstvo navodi da je Skupštini opštine Tivat dostavilo nalaz Upravnog nadzora br. 05-019/21-5434/2 od 29.12.2021. godine, u kojem između ostalog upozorava „da ukoliko se sjednica ne održi u predloženom roku od 30 dana, ovaj organ će obavijestiti Vladu Crne Gore o stanju u opštini Tivat radi preduzimanja mjera propisanih članom 185 Zakona o lokalnoj samoupravi“. Takođe, u odgovoru se navodi da će ministarstvo „obavijestiti Vladu Crne Gore o stanju u opštini Tivat radi preduzimanja mjera propisanih članom 185 Zakona o lokalnoj samoupravi“.

Podsjećamo da je u članu 185 precizirano da ukoliko u navedenom roku SO Tivat ne uspostavi obavljanje svojih funkcija, odnosno ne izvrši zakonom utvrđene obaveze, Vlada će, na predlog ministarstva, raspustiti Skupštinu.

“Ministarstvo će, u smislu monitoringa nad primjenom zakona, pratiti postupanje SO Tivat u odnosu na nalaz, koje postupanje/nepostupanje će odrediti da li će ovaj organ informisati Vladu Crne Gore o stanju u SO Tivat, i istoj predložiti njeno raspuštanje“ – navode iz ministarstva u odgovoru na dopis OO DPS Tivat.

Mi u DPS-u Tivat smatramo da je o ovom upozorenju ministarstva skupštinska služba trebala da upozna odborničke klubove ali i širu javnost.

U prethodnim mjesecima koalicija na vlasti zbog problema nefunkcionisanja Skupštine opštine pokušava da koristi ovaj svojevrsni vakuum kako bi raznim političkim manipulacijama kod građana stvorili sliku da krivac za političku situaciju u Tivtu nije koalicija koja je na vlasti i koja je izgubila podršku, već opozicija na čelu sa DPS-om, koji je uzgred i dalje glavna preokupacija njihovog djelovanja. Identično je i sa Odlukom o privremenom finansiranju, koju je donio predsjednik Opštine, s obzirom da budžet nije usvojen, a što se koristi da se građanima poruči da će doći do blokade funkcionisanja budžetskih korisnika, što je neistinita konstrukcija koja upućuje da je koalicija na vlast, defakto, otpočela izbornu kampanju u Tivtu.

DPS Tivat očekuje da će postojeća opštinska vlast koja je izgubila podršku,  prihvatiti realnost političkog trenutka i djelovati na način, koji će shodno zakonu, upućivati na skoro i neminovno razrješavanje postojeće situacije.

Opštinski odbor DPS Tivat

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član