DPS: Struja ipak poskupila 5,63%, Vlada obmanjuje javnost

Poštovani građani Crne Gore, ukoliko ste bili u prilici da pročitate današnje saopštenje ministra energetike i rudarstva koje se odnosi na cijenu struje mogli ste zaključiti da gospodin Mujović već u prvoj rečenici potcjenjuje inteligenciju svakog crnogorskog građanina ponaosob. On, naime, u istoj rečenici saopštava da „cijena električne energije ostaje ista, a popustom koji je obezbijedila EPCG biće neutralisano povećanje“.

Poštovani ministre Mujoviću, ne bavimo se političkim trvljenjima i u našim saopštenjima nema malicioznosti. Naprotiv, u fokusu naše politike isključivo je dobrobit građana Crne Gore i zato im treba pošteno reći da se ne radi o „navodnom“, već o vrlo konkretnom povećanju cijene električne energije u iznosu od 5,63% sa kojim će biti u prilici da se upoznaju već prilikom fakturisanja računa za mjesec januar. To što ste obezbijedili određene popuste za redovne platiše pozdravljamo, ali to ne anulira činjenicu da oni koji nijesu redovni zbog, vjerovatno, lošije platežne moći, stavljate u još lošiji položaj. Osim toga, podsjećamo Vas, ministre Mujoviću da je Odbor direktora Elektroprivrede prošle godine odlučio da redovnim platišama koji su bili članovi ,,Zlatnog tima“, a čija će potrošnja biti veća od 500 kilovata po satu (KWh), ukine popust od 13% na računima za utrošenu električnu energiju. Jasno je da imajući ovo u vidu uvođenje ovog popusta predstavlja najobičniju obmanu javnosti.

Kao odgovorna politička partija nastavićemo da ukazujemo na sve eventualne nepravilnosti u poslovanju državnih preduzeća koja direktno utiču na standard građana. Ministre Mujoviću, još jednom apelujemo na Vas da se pozabavite stvarnim problemima – Odbor direktora Elektroprivrede usvojio je negativni saldo firme za narednu godinu, umjesto najavljivane dobiti od 70 do 80 miliona eura. Pozabavite se neplanskim ulaganjima miliona eura u projekte bez biznis plana, kao što je kupovina Željezare, projekti Solar 3000+ i 5000+, prekomjerno zapošljavanje, pokrivanje gubitaka CEDIS-a. Nađite način da sanirate štetu nastalu činjenicom da su ukupni troškovi zarada naknada i ličnih rashoda na nivou EPCG grupe porasli za 14 miliona na 80,9 miliona eura. I to bez EPCG – Željezare. Pozabavite se gubicima na distributivnoj mreži koji su tokom 2022. godine narasli su za 38,3 gigavatsata, odnosno deset odsto, na čitavih 390,2 GWh.

Ministre Mujoviću, kada se pozabavite ovim konkretnim problemima, uvjereni smo da će kvalitet usluga EPCG značajno biti poboljšan, a cijene osjetno smanjene.

Demokratska partija socijalista Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član