DPS: „Sporazum o budućnosti“ nudi povratak u prošlost

Da organizatori protesta, koji se oko liderstva nadmeću sa odbjeglim tajkunom, nemaju jasnu viziju svog djelovanja, osim želje da se dokopaju vlasti, potvrđuje konfuzni dokument pretenciozno nazvan „Sporazum o budućnosti“, koji je juče predstavljen javnosti. On ustvari otkriva njihovo pravo lice, posebno nakon obrazloženja koje je saopštio Džemal Perović. 

U galimatijasu ultimatuma, zahtjeva i deklarativnih tvrdnji, kao posljednja tačka, provlači se “zakleva” da neće mijenjati “dosadašnji spoljnopolitički pravac Crne Gore”. Ali, kako kažu, samo do prvih slobodnih izbora za koje se zalažu. To se odnosi i na pitanja o nezavisnosti Crne Gore, o članstvu u NATO i EU, kao i o priznanju Kosova, pojasnio je Perović. Dakle, poslije izbora ne mora biti ni nezavisne Crne Gore, pa ni njene spoljnopolitičke strategije. Sad je valjda jasnije i zašto nema crnogorskih zastava na protestima, što je Perović u jednom od ranijih istupanja neubjedljivo pokušao da relativizira.

Time je potvrđeno ono što znamo od početka. Najveći broj i formalnih i neformalnih članova organizacionog odbora, isturenih i onih koji se kriju u partijama i u medijima, najradije bi vratili Crnu Goru u status koji je imala prije referenduma 2006. godine. Mnogi od njih to i ne kriju, ističući da je to ideološko pitanje, koje sa promjenom vlasti treba preispitati. 

Politički licemjeri tvrde da pitanje “državnosti Crne Gore” dijeli građane, i pod tom floskulom zapravo skrivaju svoj negativni odnos prema nezavisnoj Crnoj Gori. Pod maskom građanskih protesta krije se ustvari pokušaj promjene strateškog kursa državne politike Crne Gore, i realizacije neuspjelog državnog udara iz 2016. godine, drugim sredstvima. 

U dokumentu koji, kako sami kažu, treba da predstavlja ultimatum vladajućoj koaliciji, organizatori su praktično iscrtali mapu puta kojim bi došli na vlast bez izbora. Taj višedecenijski politički virus – da se protivno volji većinske Crne Gore pojedini politički subjekti instaliraju na vlasti – sada je prešao i na ovaj najnoviji – na “organizatore protesta”. 

Demokratska partija socijalista poručuje da većinska Crna Gora nikada neće dozvoliti da se dovodi u pitanje njena državnost, njena nezavisnost i orijentacija ka vrijednostima zapadne civilizacije, ni prije, ni poslije svih budućih izbora. Nema i ne može biti dijaloga ni kompromisa sa bilo kime ko udara na državne temelje Crne Gore. 

Demokratska partija socijalista Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član