DPS: Pravosudni sistem pod političkom kontrolom

Pametan čovjek uči na greškama drugog. Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović “okrenut budućnosti” i slijep za nauke iz prošlosti čvrsto stupa stranputicom bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića pod čijim je patronatom 2010. godine, izvršena navodna reforma pravosuđa.

Ni najveći kritičari tog političkog eksperimenta, tada nijesu mogli pretpostaviti koliko će duboke i dugoročno negativne posljedice on ostaviti na funkcionisanje srbijanskog pravosuđa. Pod plaštom navodne namjere da se pravosudni sistem očisti od kompromitovanih, Tadić i njegova Demokratska stranka, kao danas Abazović i njemu vrijednosno bliska interesna grupa, u tom su procesu vidjeli priliku za dodatno učvršćivanje sopstvene vlasti i njeno proširenje na pravosudnu granu, kako bi dobili još jednu polugu za potpunu kontrolu najvažnijih društvenih procesa u zemlji i obračun sa svojim neistomišljenicima.

U partijskoj čistki, provedenoj pod maskom navodne proevropske reforme pravosudnog sistema u Srbiji, na netransparentan način i bez jasno definisanih kriterijumima za ocjene o nezavisnosti i profesionalizmu, više od 700 nosilaca pravosudnih funkcija preko noći ostalo je bez posla, dok su na njihova mjesta došli “eksperti” čiji je najvažniji “profesionalni” kvalitet bila bliskost sa tada vladajućom strankom.

Upozorenja struke i strukovnih udruženja, malobrojnih nezavisnih posmatrača civilnog društva i razumom i obrazom neosiromašenih političkih djelatnika o dalekosežnim posljedicama pokušaja da se pod kontrolu jednog političkog subjekta stavi čitav pravosudni sistem su istrajno ignorisana, sve dok na temelju odluka Ustavnog suda Srbije, kojima je definitivno potvrđeno da je “reforma” provedena na neustavan i nezakonit način nijesu stigla i dobrano okašnjela upozorenja i pritisci iz Brisela.

Ambijent permanentnog političkog pritiska izvršne i zakonodavne vlasti ostavlja dugoročne negativne posljedice u pogledu budućnosti bilo kog pravosuđa. Pored redovno više milionskih iznosa na ime obeštećenja protivustavno i/ili nezakonito razrješenih nosilaca pravosudnih funkcija, još veća, često neprocjenjiva šteta nastaje nastavkom djelovanja političkim pritiscima uslovljenog i samim tim neefikasnog pravosuđa. U profesionalnom dijelu posebnu težinu u ovakvom ambijentu imaju primjeri gubljenja profesionalnog integriteta nosilaca sudske funkcije, pogotovo kada se to desi na samom kraju njihovog (minut prije ostvarenja prava na mirovinu) do tada respektabilnog radnog angažmana tokom postupanja na predmetu ili predmetima sa obilježjem evidentnog razračunavanja “novih” sa neistomišljenicima.

Posebno zabrinjava ako se to radi po ubrzanom postupku, direktnom nalogu i uz učešće lica koja rukovode unutar same institucije. Nažalost, ovom danas sve više svjedočimo i u Crnoj Gori.

Pametnom dosta da prepozna kuda vodi nova crnogorska “reforma pravosuđa” ali i kolika je posvećenost u sagledavanju posljedica aktuelnih dešavanja u ovoj oblasti naših evropskih partnera.

Demokratska partija socijalista

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član