DPS: Pozdravljamo negativno mišljenje Venecijanske komisije na pokušaj političkog podešavanja tužilaštva

Negativno mišljenje Venecijanske komisije o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu potvrđuje da se radi o jednom dokumentu koji je konstruisan za jednokratnu upotrebu i kosi se sa principima evropskog zakonodavstva, ali i Ustavom Crne Gore.

Pokušaj političkog podešavanja  jedne nezavisne grane vlasti, otvoreni partijski uticaj na izbor tužioca, razotkriva namjere Vlade: sa jedne strane da žrtvuje evropski put Crne Gore, kako bi se održala na vlasti, suočena sa ucjenama dijela parlamentarne većine, a sa druge da tužilaštvo instrumentalizuje u pokušaju vještačkog kreiranja afera i  stvaranja uslova za “lov na vještice“, ne bi li se zamaglila činjenica da sem permanentnih gafova, skandala i primjera bezakonja, ova izvršna vlast nema nikakve rezultate.

Stav Venecijanske komisije je  potvrda da Crna Gora već ima dobar zakonski okvir kada je u pitanju organizacija tužilaštva, kao i mehanizme za nezavisnost i samostalnost njegovog rada.

Aktuelna vlast ne smije zarad svojih populističkih ciljeva i partijskih pretenzija rušiti ugled Crne Gore, njen pravni poredak i podrivati kompletnu organizaciju državnog sistema.

Pozivamo predstavnike parlamentarne većine da poštuju mišljenje koje dolazi sa relevantne međunarodne adrese i da odustanu od mijenjanja zakona kojim se urušavaju institucije, ugled Crne Gore kod međunarodnih partnera i dovodi u pitanje evropski put države.

Demokratska partija socijalista Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član