DPS: Pokrenućemo zakon koji zabranjuje negiranje genocida, Krivokapić da se izjasni o Leposavićevim stavovima

U danima kada je crnogorska javnost bila uvjerena kako je od ‘ekspertske’ Vlade više ništa ne može iznenaditi – njeni su kadrovi još jednom, na zaprepašćenje i ovdašnjih i regionalnih krugova, pokazali da uvijek mogu gore.

Koliko god apsurdno djelovalo, ministar zadužen za oblast pravde i ljudskih i manjinskih prava juče se pred čitavom javnošću deklarisao kao negator genocida u Srebrenici, dovodeći u pitanje i legitimitet Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

Iako je jasno kako ministar Leposavić uistinu i dolazi iz krugova koji zastupaju takve stavove – nedopustivo je da, u ime građana Crne Gore, sa funkcije kojom predstavlja i državu, zastupa retoriku ostrašćenih šovinista koji su i doveli i do genocida u Srebrenici i do uspostavljanja tribunala za ratne zločine.

U ime većinske, građanske Crne Gore, dužni smo da Leposaviću skrenemo pažnju da teorije zavjera i nacionalističke aluzije može plasirati na okupljanjima ravnogorskih sljedbenika i sličnim priredbama, ali da je skandalozno da to čini sa pozicije koju pokriva.

Upravo Leposavićevi stavovi, izrečeni u zakonodavnom domu, čije rukovodstvo nije osjetilo potrebu ni da ga opomene zbog toga, na fonu su podsticanja pošasti iz novijeg vremena – od namjere da se u Beranama ulica nazove imenom srebreničkog ratnog zločinca Ratka Mladića, do grafita o Srebrenici i prijetećih poruka upućenim bošnjačkom narodu u nekoliko gradova u Crnoj Gori. I, očekivano konsterniraju regiju, sve naše međunarodne partnere, ostavljajući građanima Crne Gore još jednom gorčinu i osjećaj sramote.

Činjenice o Srebrenici, a što bi neko ko se izdaje za pravnog ‘eksperta’ trebalo da zna, utvrđene su presudama u Hagu protiv Dražena Erdemovića 1998, Vidoja Blagojevića i Dragana Jokića 2005. godine, te u presudi Međunarodnog suda pravde u predmetu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Savezne Republike Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) iz 2007. godine, u kojoj je takođe utvrđeno da je u Srebrenici 1995. godine izvršen genocid.

Ukoliko u Vladi Crne Gore postoji makar i jedan pojedinac kojem je stalo do ugleda i izvršne vlasti i ove države, pozivamo ga na hitnu reakciju u vezi sa jučerašnjim skandaloznim i nerazumnim izlaganjem ministra Leposavića. Jer, osim još jednog poniženja žrtava genocida u Srebrenici i njihovih najbližih, ovog puta imamo i jasnu poruku protiv međunarodne institucije koja je uspjela privesti licu pravde kolovođe  najjezivijih zvjerstava iz skorije prošlosti ovih prostora.

Zbog značaja koje ovako nedopustivi stavovi mogu imati za međunarodnu poziciju Crne Gore, pozivamo i premijera Zdravka Krivokapića da se javno izjasni da li podržava stavove njegovog ministra o genocidu u Srebrenici i o legitimitetu Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde.

To nijesu stavovi većinske, građanske Crne Gore, koja je danas prinuđena da uputi izvinjenje susjedima, u nadi da im je odveć dobro jasno šta se u našoj državi dešava od 30. avgusta. A o Vladi – sve je već rečeno, dnevnik uvreda se iz dana u dan sam piše.

Negiranje genocida pokušaj je prekrajanja skorašnje tragične istorije na jugoslovenskim prostorima. Mislili smo da za tim u evropskoj Crnoj Gori neće biti potrebe, što se nažalost pokazalo isuviše optimističkim gledanjem na našu stvarnost, ali da bi konačno jednom bila stavljena tačka na ponižavanje žrtava i ružne izlete raznih leposavića, Demokratska partija socijalista pokrenuće u Skupštini Crne Gore inicijativu o usvajanju zakonskog akta kojim će biti zabranjeno negiranje genocida.

Demokratska partija socijalista

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član