DPS: Podnijećemo krivičnu prijavu protiv Lekića, sumnja na korupciju od više desetina miliona eura

Demokratska partija socijalista podnijeće krivičnu prijavu protiv bivšeg izvršnog direktora Rudnika uglja Pljevlja, Milana Lekića, zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj i organizovao posao rekordne prodaje uglja vrijedne 62 miliona eura, preko svojih rođaka i prijatelja, u kojem je na nelegalan način sebi pribavio ogromnu materijalnu dobit.

Prema informacijama koje su prezentovane u javnosti Lekić je ispred RU Pljevlja potpisao ugovor o prodaji uglja sa firmom iza koje stoji on lično. Naime, Lekić je sklopio posao o rekordnoj prodaji uglja, vrijedan 62 miliona eura, sa kompanijom iz Beograda koja je dan prije potpisivanja ugovora formirana. Na čelu te firme su Lekićev rođak i komšija kao i državljanka Ukrajine. Firma kojoj je Lekić prodao ugalj, u momentu kada je zaključila posao od 62 miliona eura, imala je osnivačkii kapital od 1,7 eura. Lekić je sklapao poslove od nekoliko desetina miliona eura i sa suprugom dotične Ukrajinke. Lekić je tada taj posao predstavio kao milionski, zbog toga je osnovao i novu kompaniju, koju je smjestio u prostor firme kojim rukovodi njegova supruga. Ta kompanija je završila u blokadi i dugovima prema radnicima, a dotičnom Ukrajincu se izgubio svaki trag.

Ovaj očigledan primjer korupcije, nepotizma, protivpravnog sticanja materijalne koristi biće primjer nove krivične prijave protiv Lekića, mada danas iznesene činjenice zaslužuju hitnu reakciju tužilaštva po službenoj dužnosti. Postavlja se pitanje da li Lekića neko politički štiti, pa i pored svih prijava i očiglednog nelegalnog poslovanja, SDT ne reaguje.

Podsjećamo da je naša partija protiv Lekića već ponosila krivičnu prijavu, i to zbog ugovora RU Pljevlja sa Elektroprivredom Srbije, po kojem je crnogorsko državno preduzeće srpskom prodavalo ugalj po višestruko nižoj cijeni od tržišne.

Demokratska partija socijalista Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član