DPS: Osuđujemo prijetnje nasiljem upućene novinarima i medijskoj kući “Antena M”

Demokratska partija socijalista izražava duboko žaljenje zbog činjenice da su novinari Dragan Bursać i Darko Šuković, kao i radio “Antena M”, suočeni sa prijetnjama kojima se, valjda, želi uticati na njihovo dalje djelovanje u kritičkom sagledavanju alarmantne društveno-političke klime koju je kreirala aktuelna vlast u Crnoj Gori.

Duboko zabrinjavaju, ali više ne čude prijetnje nasiljem upućene novinarima i medijskim kućama. To samo ostrašćeni pojedinci, kojih je sve više, slijede primjere koje im daje vlast, od prisluškivanja i zastrašivanja novinara, do eksperata koji vrijeđaju i progone novinare tokom obavljanja radnih zadataka. Opravdano se pribojavamo da bi slučajeva kakvi se danas dešavaju gospodinu Bursaću, Šukoviću i “Anteni M” uskoro moglo biti sve više.

I sam mogući povod prijetnji je znakovit – jer, i Bursać i Šuković postali su meta kada su na “Anteni M” objavljene njihove reakcije povodom skandalozne posjete premijera Krivokapića Banja Luci.

Floskula “i ti si na spisku”, upotrijebljena u jednoj od prijetećih poruka, već se odomaćila u vokabularu, ne samo pristalica, već i pojedinih funkcionera trenutne vlasti.

Dok ministar unutrašnjih poslova i dalje radi ono što mu jedino ide od ruke – ćuti, besmisleno je uopšte i pozivati vlast da radi svoj posao i otkrije ko stoji iza najnovijeg u nizu pokušaja zastrašivanja novinara čiji je jedini grijeh u tome što – promišljaju kritički. Nažalost, u toj Vladi danas ćute i mnogi dojučerašnji novinari. Ćuti i dobar dio civilnog sektora. A o svemu ćute i pojedini mediji.

Znamo da onima protiv kojih je ovog puta pokrenuta hajka ne moramo poručivati da nastave da se bave svojim poslom. Jer, bivali su oni do danas suočeni i sa mnogo ozbiljnijim nasrtajima i prijetnjama. Tek ćemo im poručiti da nastave sa radom u interesu slobode i razgrtanja mraka koji, pod svaku cijenu, nad crnogorskom medijskom scenom želi uspostaviti aktuelna vlast.

Ni prijetnje, ni organizovane hajke, ni prisluškivanja neće im pomoći. Građanska ideja jača je od toga, a na putu do njene pobjede od naročitog je značaja sloboda medija – posebno onih koji ne pristaju da budu potlačeni i podređeni vladajućoj većini.

Demokratska partija socijalista Crne Gore 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član