DPS: Neustavna većina vodi državu ka anarhiji, građani da stanu u zaštitu ustavnog poretka

Nakon današnjeg sastanka šefova klubova poslanika u Skupštini Crne Gore, jasno je da postoji namjera neustavne većine da istraje u rušenju ustavnog poretka i da u potpunosti blokira evropski put Crne Gore.

Demokratska partija socijalista je još ranije jasno saopštila da neće učestvovati u ovakvom izboru sudija Ustavnog suda, u kojem neustavna parlamentarna većina pokušava jednostrano, preglasavanjem da nametne kandidate za sudije. Ipak, imajući u vidu dubinu institucionalne krize, pokazali smo spremnost da glasamo za jednog kandidata ukoliko parlamentarna većina povuče neustavni Zakon o predsjedniku, i ako se odredi termin održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Kako ova dva preduslova nijesu ispunjena, a uz to neustavna većina otišla je i korak dalje i donijela odluku da se prvo glasa o sudijama Ustavnog suda, a ne o Zakonu o predsjedniku, kako je bilo saopšteno iz kabineta predsjednice Skupštine Danijele Đurović, Demokratska partija socijalista odlučila je da na sjutrašnjoj sjednici ne glasa ni za jednog sudiju Ustavnog suda.

O pučističkom Zakonu o predsjedniku je i Venecijanska komisija ove nedjelje iskazala svoj stav i mišljenje da bi ponovno izglasavanje ovog zakonskog rješenja predstavljalo rušenje ustavnog poretka i udar na temelje države. Na ovaj način, neustavna većina ozbijno ugrožava dalji nastavak evropskog puta Crne Gore i državu vodi ka anarhiji.

Naša država se nalazi u ozbiljnoj političkoj krizi, koju je prouzrokovala neustavna parlamentarna većina te se kao jedini izlazak iz nje nameće što hitnije održavanje vanrednih parlamentarnih izbora. Ovom prilikom pozivamo građane da masovnim odazivom sjutra iskažu svoj stav povodom namjere neustavne parlamentarne većine da državu uvede u anarhiju, i da dostojanstveno, civilizovano ali i odlučno stanu u zaštitu ustavnog poretka.

Demokratska partija socijalista Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član