DPS Mojkovac: Ministarstvo Vesne Bratić opstruira razvoj kulture na sjeveru

Najstariji filmski festival u Crnoj Gori po 46. put okuplja mojkovačku publiku svojom kvalitetnom filmskom ponudom, prestižnim glumačkim imenima iz države i regiona i kontinuitetom u održavanju, ali to nije bilo od nekog značaja za aktuelnu ministarku Vesnu Bratić čije ministarstvo nije imalo sluha za ovakvu kulturnu manifestaciju.

U nizu prethodnih godina Mojkovačka filmska jesen je finansirana sredstvima dobijenim na konkursu ,,Razvoj kulture sjevera“, što je predstavljalo značajnu finansijsku pomoć jer su budžeti opština na sjeveru ograničeni. Upravo izražen senzibilitet ranijeg Ministarstva kulture koje je kroz ovaj konkurs afirmisalo filmski festival u Mojkovcu doprinosili su unaprjeđenju cjelokupne kulturne ponude našeg grada. 

Koliko je pak, sadašnje Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta na čelu sa Vesnom Bratić zainteresovano za razvoj kulture na sjeveru najbolje govori činjenica da je konkurs raspisan, pa poništen, pa opet raspisan ali tako da isključuje iz konkurencije sve javne ustanove koje se finansiraju iz bužeta opštine, budžeta države kao i NVO. Tako da je pravo trik pitanje ko uopšte ispunjava uslove da konkuriše za navedena sredstva? Na taj način dovedeno je u pitanje uopšte i održavanje mnogih kvalitetnih kulturnih manifestacija na sjeveru, pa i Mojkovačke filmske jeseni, za šta ministarstvo Vesne Bratić nije ni pokušalo da pronađe neku alternativu. 

Sve ovo ide u prilog tome da su obrazovanje i kultura kao ogledalo nacionalnog i državnog identiteta duboko poljuljani od 30. avgusta prošle godine. Jer kako drugačije objasniti ovakvo ignorisanje od strane Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta? Pretpostavljamo da se kojim slučajem radilo o manifestaciji iz nekog od gradova Republike Srpske, podrška ministarke Bratić ne bi izostala…

Ipak, zahvaljujući lokalnoj samoupravi koja kao i uvijek radi u najboljem interesu građana Mojkovca, Mojkovačka filmska jesen je otvorena i ove godine. Prepoznajući kulturni značaj ovakve manifestacije ne samo za Mojkovac, već i za cijelu Crnu Goru, lokalna samouprava je iznašla prostora i sredstava da u potpunosti podrži njenu realizaciju i očuva tradiciju.

Opštinski odbor DPS Mojkovac 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član