DPS: Marković i Gvozdenović razgovarali sa Delegacijom EU

Zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković i politički direktor DPS-a Branimir Gvozdenović sastali su se danas sa ambasadorkom EU u Crnoj Gori, Nj.E. Oanom Kristinom Popom.

Tema sastanka bila su jučerašnja dešavanja u Skupštini Crne Gore koja su se desila izvan važećih zakonodavnih okvira imajući u vidu da prema važećem Poslovniku Skupštine Crne Gore, nije postojalo prisustvo većine ukupnog broja poslanika, a time i kvorum za otvaranje sjednice parlamenta niti njenog daljeg održavanja.

Zamjenik Marković istakao je da u takvim okolnostima, plenarna sjednica nije mogla ni da počne, niti da se održava, odnosno da nije mogao da bude usvojen ni Dnevni red, odnosno zakoni koji su se našli u dopuni Dnevnog reda.

U zaključku, zamjenik Marković je konstatovao da je postupanjem parlamentarne većine izvršeno pravno nasilje, ne samo povredom važećeg Poslovnika Skupštine, već i preuzimanjem nadležnosti Državne izborne komisije, zbog čega će DPS podnijeti pritužbe i prijave kod nadležnih pravosudnih i sudskih organa.

Ambasadorka Popa je informisala gospodina Markovića i gospodina Gvozdenovića da EU pomno prati razvoj političke situacije u Crnoj Gori. Tokom sastanka, ambasadorka Popa je istakla da institucije moraju postupati u skladu sa pravnim procedurama i shodno nadležnostima definisanim Ustavom i zakonima.

Ambasadorka Popa je pozvala sve političke aktere da demonstriraju poštovanje vladavine prava i demokratskih principa kako bi pronašli održivo rješenje za trenutnu političku situaciju kroz dijalog i u duhu uzajamnog poštovanja.

Demokratska partija socijalista Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član