DPS: Lament URA nad krahom “oslobodilaca”

Da je četvoromjesečno djelovanje nove Vlade obilježila nesposobnost, nedoraslost izazovu i potpuno nesnalaženje “eksperata”, najbolje je sinoć potvrđeno saopštenjem Građanskog pokreta URA, koje je – uz već uobičajena opravdanja – najprije predstavljao lament nad krahom “oslobodilaca”. To bi i imalo smisla, da URA nije važan šraf te vlasti, pa je samo u pitanju još jedan licemjeran, neistinama začinjen uradak partije sa ivice cenzusa, koja vidi da ih zbližavanje Krivokapića s Demokratama direktno gura ispod crte.

Za sve je, tragajući za opravdanjima, jadaju se iz URA, kriv uticaj “bivšeg režima”?! Upirući prst u Krivokapića, pravdaju se Mandiću, Medojeviću, Kneževiću…

Za licemjerje, poput onog o “referendumu o bušotinama”, neistine poput čuvenog “glasanja protiv istraživanja podmorja” u Skupštini Crne Gore – kriv je “bivši režim”. Za blamažu njihovog direktora ANB-a, kojom su zgroženi i naši međunarodni partneri, kriv je, očito, “bivši režim”? Za blamažu njihovog predsjednika sa “američkim diplomatom iz Beča” – isto je kriv “bivši režim”? Za debakl njihovog predsjednika u svojstvu vicepremijera u Evropskom parlamentu, takođe. Za to što u njihovoj Vladi sjede ekstremi koji Crnogorce nazivaju produktom “genetskog inženjeringa”, negiraju genocid u Srebrenici i ne doživljavaju međunarodne pravosudne institucije relevantnim, kriv je “bivši režim”? Za to što “eksperti” ni za tri mjeseca ne umiju pripremiti program rada Vlade, a kamoli nacrt budžeta, opet, kriv je “bivši režim”? Za to što se svaki građanin ove države svake sedmice stidi u premijerovo ime, biće da je opet kriv “bivši režim”? Za to što njihov premijer javno građanima poručuje da su nečasni, takođe, kriv je “bivši režim”? Jednako je, pretpostavljamo, “bivši režim” kriv i kad premijer, u doba najveće zdravstvene katastrofe, ide po sahranama i ljubi kovčege, a njegovi ministri građanima na društvenim mrežama poručuju da su licemjeri?

“Bivši režim” očito je kriv što je Vlada postala atrakcija u regionu, koji sa sve više zabrinutosti gleda na Crnu Goru?! Biće da je “bivši režim” kriv i za kompromitaciju bezbjednosnog sektora i imenovanja ljudi koji bi trebalo da budu podalje od tih funkcija? Možda je “bivši režim” kriv i za to što je Skupština Crne Gore u novom sazivu do danas usvojila manje akata nego što ih se nađe na dnevnom redu sjednica lokalnih parlamenata i u najmanjim opštinama? Možda je “bivši režim” kriv i što ljudskim pravima u Skupštini rukovodi osoba prepoznata po šovinizmu, mržnji, slavljenju ratnih zločinaca, nedopustivim kvalifikacijama na račun LGBT populacije i nedoličnom obraćanju predstavnicima manjinskih naroda? Ili što Odborom za bezbjednost predsjedava ko predsjedava, a tim resorom u državi kao upravlja lider URA.

Umjesto pitanja koja bi se nizala u nedogled, Građanskom pokretu URA poručujemo da se ne mogu izvući iz stupice u koju su sami upali. Umjesto kuknjave –  preuzmite odgovornost. Umjesto uobičajenih relativizacija i pravdanja – pomirite se sa tim da narod zna da ste upravo vi digli ruke za takvu Vladu i da su u njoj među glavnima vaši predstavnici. Vaša važnost jednaka je tankoj liniji vaše trenutne većine. Samo do skore ure. Zato Građanskom pokretu URA ovih dana leđa okreću i oni koji su ih do skoro slijedili širom zatvorenih očiju. I sve će više. Biće da je u tome razlog njihove frustracije, a ne u “bivšem režimu”.

Demokratska partija socijalista Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član