DPS: Krivokapić potvrdio da je epidemija van kontrole

Dobra vijest je da je premijer najzad saznao da u Crnoj Gori postoji epidemija bez kontrole, loša je da je trebalo da se dignu na noge predsjednik opštine i građani Tuzi da bi premijer shvatio svoju ulogu u stavljanju epidemije pod kontrolu.

Za razliku od svih premijera u regionu koji zalažu sopstveni autoritet svakodnevno se oglašavajući, informišući građane o stanju u državi, ali i u globalnim kretanjima pandemije, bodreći građane da ostvare pobjedu nad koronom, Krivokapić potpuno svjesno žrtvuje ministarku zravlja dr Jelenu Borovinić Bojović koja, očigledno, još ne shvata da liječiti pacijente i upravljati krizom nije isti posao. A ovaj drugi ona ne zna da radi, to je jasno od prvog dana i, nažalost, potvrđuje se kontinuiranim jezivim ciframa novooboljelih i preminulih građana Crne Gore. I dok na dnevnom nivou, već sedmicama, ostajemo bez deset ljudi, premijer Krivokapić snima predizborne spotove po nikšićkim bedemima, za izbore na kojima tvrdi da ne učestvuje, ministarka Borovinić Bojović se vakciniše prva iako je tvrdila da ima antitijela, direktor IJZCG Galić ne razumije zašto se vikendom ne može iz Bijelog Polja u Kolašin, ali može u Prijepolje i na Zlatibor…

Nakon svega, svi oni su ljuti na Tuzi, Tuzane i Nika Đeljošaja, što su se pobunili protiv besmislenih mjera uvedenih za njihovu opštinu, koja se po broju inficiranih nalazi u prvoj kategoriji, sa jednom od najmanjih incidencija obolijevanja u državi. Samo zato što Vlada nije sposobna da iskoordinira sve nadležne službe i zatvori izlaze iz Podgorice ka Tuzima i Danilovgradu odlučili su, linijom manjeg otpora, da štetu trpe tuški ugostitelji, ni krivi, ni dužni. I sve to bez ikakvih konsultacija sa opštinskim rukovodstvom Tuzi, kojem se čak ni na telefone nijesu javljali.

I dok čitava Evropa i dobar dio svijeta, pred prijetnjom novih sojeva koronavirusa, najavljuje još dugo držanje zatvorenih granica za sva neesencijalna putovanja, crnogorskoj javnosti Igor Galić stidljivo saopštava da je Institut predložio Vladi uvođenje obaveznog PCR testa za ulazak iz država okruženja, ali da je to odbijeno. Ko je odbio, ko je taj ko građane Crne Gore drži pod konstantnom prijetnjom daljeg nekontrolisanog širenja koronavirusa, u trenutku kada smo u samom vrhu u svijetu po broju oboljelih i hospitalizovanih?  Pita li se više o bilo čemu Institut za javno zdravlje, dobitnik nagrade „13. jul“ za iskazanu posvećenost i ostvarene rezultate tokom pandemije? Je li premijer zabranio vraćanje testova kao uslova za ulazak u Crnu Goru i ako jeste, sa kojim obrazloženjem? Isti onaj premijer koji je plakao nad odrom čovjeka preminulog od posljedica kovida i ubjeđivao nas da se ne možemo inficirati ako imamo dovoljno jaku vjeru, danas ćuti i ne oglašava se čak ni izrazima saučešća porodicama gotovo 1000 preminulih građana od početka pandemije, od čega je najveći broj preminuo tokom njegovog mandata.

Krivokapić, kao i u svim situacijama do sad, mijenja sopstvene jučerašnje odluke i odluke „eksperata“ koje je sam birao, tek kada se suočio sa bijesom građana koji ne žele da pristanu na besmislene mjere i na to da trpe štetu zbog premijerovih političkih ciljeva. Nadmenost ministara i premijera, odbijanje komunikacije i isključivanje lokalnih vlasti iz tijela koje „upravlja“ epidemijom na teritoriji države, doveli su do toga da se sistem raspada, kako onaj u javnom zdravstvu, tako i državni.

Premijeru Krivokapiću je, nakon snimanja predizbornih spotova, očigledno najvažnije da mu niko ne zatvori granice prema Srbiji i Bosni i Hercegovini. Makar do 14. marta, do tada neka se građani sami snalaze, po cijenu desetak mrtvih dnevno.

Demokratska partija socijalista Crne Gore 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član