DPS Komisija za zdravstvo: Koronavirus se ponovo rasplamsava u Crnoj Gori, nadležni hitno da odgovore na lošu epidemijsku situaciju

Svaki danom koronavirus se u Crnoj Gori sve više rasplamsava, pa je tako samo juče regostrovano 926 novih slučajeva zaraze, od čeka udio pozitivnih nalaza je iznosio skoro 40%.

Podsjetimo da je još uvijek aktuelni direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore dr Igor Galić svojevremno izjavio da “ne kontrolišemo epidemiju ako je pozitivnih nalaza više od 5%”. Osim toga, evidentno je da se ne radi dovoljno testova pa je broj oboljelih sigurno i veći. Ostaje nejasno da li je razlog to što još uvijek raspolažemo neupotrebljivim testovima koje je nabavilo prethodno Ministarstvo zdravlja i koje je napravilo stetu građanima Crne Gore u iznosu većem od 1.2 miliona eura. 

Crna Gora je ponovo u samom svjetskom vrhu po broju oboljelih a mjere, koje to teško i da jesu, samo se produžavaju jer je očito da je tako najjednostavnije donosiocima odluka. Vakcinaciju niko i ne pominje osim u izvještajima o broju uništenih vakcina. Uzgred, od 1. maja ove godine, dato je samo nešto više od 4.000 vakcina, dok je tri doze vakcine primilo samo 16% građana. 

Očito Crna Gora klizi u novu epidemijsku krizu ali niko nema, stručne hrabrosti da to i saopšti, ili se možda traži način kako da se DPS okrivi i za ovu situaciju. 

Pozivamo nadležene da, umjesto što nude populističke “umirujuće” parole, hitno pripreme adekvatan odgovor na lošu epidemijsku situaciju. Građani nijesu spremni za radikalne mjere koje bi morale uslijediti na jesen ako se sada ništa ne preduzme. Posebno ističemo da se ne smije ponoviti situacija od prošle godine kada su veliki teret mjera nosili učenici. Stoga podsjećamo da je tadašnje Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta donijelo odluku da školski čas traje 30 minuta i to kako 1. septembra tako sve do 10. juna. Adekvatne mjere sada znače redovan polazak djece u školu, neopterećen zdravstveni sistem i, iznad svega, sačuvane ljudske živote.

DPS Komisija za zdravstvo

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član