DPS: Izborna kampanja SPC u Crnoj Gori

Tvrdnja SPC da se ne bavi politikom i da političke stranke nemaju uticaja na njene aktivnosti je prosto smiješna. Sjetimo se samo skorašnjih otvorenih mitropolitovih instrukcija vjernicima za koga da glasaju. I skandaloznog ponašanja sveštenika SPC koji su bili glavni organizatori ulične pobune u Budvi. Jedan od njih, Mijajlo Backović koji je, komandovao pobunom , javno je priznao: “Ovdje svi imamo isti cilj?!”

Na koji to cilj misli ovaj ratni veteran 63. padobranske brigade VJ, trenutno u ulozi sveštenika? Koji to “zajednički cilj” spaja SPC i one koji na ulici, nasilno ruše vlast? Odgovor je više nego jasan: ne pretjerivati s nasiljem, nego rušilačke  namjere utopiti u “mirne litije” i tako ukloniti legitimno izabranu vlast, a onda nema ne samo Zakona o slobodi vjeroispovijesti, nego nikakvih crnogorskih zakona. Niti države  Crne Gore.

SPC je nebrojano puta pokazala svoje političke ambicije i uzaludnu namjeru da mijenja vlast – i nikada se nije ogradila od neprimjerenih postupaka i izjava ne samo svojih sveštenika, ma koliko oni odstupali od osnovnih postulata hrišćanstva,nego ni svojih političara kao što je Mandić koji je u intervjuu jednoj srpskoj televiziji priznao da njegova partija “sa svojim sveštenicima” organizuje litije… Poslednji u nizu je zloslutni poziv sveštenika Jovana Plamenca, na linč čuvara reda i mira. Istog onog popa koji je u predvečerje izborne kampanje, oktobra 2016, objavio tekst pod nazivom: “Zašto ću glasati za Demokratski front?”. 

Više je nego jasno da je mnogo dokaza koji potvrđuju jasnu političku agendu SPC u Crnoj Gori. Uvjereni smo da su upravo njeni politički ciljevi i ambicije,  glavna prepreka rješavanju pravnog  statusa Crkve u Crnoj Gori. Ipak, imajući u vidu nesporan politički i antidržavni  angažman njenih sveštenika, bilo bi časnije da, kad već odbijaju da se u skladu sa pozitivnim propisima države Crne Gore registruju kao vjerska zajednica, to učine kao politička partija.

Demokratska partija socijalista 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član