DPS Herceg Novi: Vlada Crne Gore i Ministarstvo prosvjete da preduzme ozbiljne, odgovorne i potrebne mjere

Čekali smo nekoliko dana da vidimo na koji način će reagovati Ministarstvo prosvjete i Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu u odnosu na tragični događaj u beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”.

Pored uobičajene osude ovog događaja, izjave saučešća i najave da će se u svim školama u Crnoj Gori jedan čas posvetiti vršnjačkom nasilju, Ministarstvo prosvjete je procijenilo da nije potrebno nista drugo.

Sve se svelo na pitanja “zašto, kako, zbog čega i što je omogučilo da se desi tragedija?”. Uobičajena pitanja nakon tragičnog događaja. Ali, to su pitanja koja treba postavljati prije nego se nešto desi da se ne bi desilo.

Tragičan događaj u beogradskoj osnovnoj školi, izvršilac i podrška koju je dobio od istomišljenika na društvenim mrežama, zahtijevalo je jače i efikasnije aktivnosti kako bi se djelovalo preventivno i onemogućilo da se nešto tako ne dogodi na našim prostorima.

I dok su države u okruženju odmah preduzele mjere i aktivnosti u cilju zaštite učenika i prosvjetnih radnika, u Crnoj Gori se sve svodi na nivo vršnjačkog nasilja.

Neće biti da se ovdje radi o vršnjačkom nasilju, kojega ima i protiv koga se treba boriti. Neće biti da se empatija, otvorena podrška nasilju jednog dijela korisnika društvenih mreža, smije zanemariti.

Nema Ministarstvo prosvjete i Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu pravo da se blagim odnosom prema ovakvoj pojavi i nepreduzimanjem opsežnih i konkretnih mjera, potencijalno ugrozi učenike i prosvjetne radnike.

Veća kontrola u školama, školski policajac, edukacija učenika, interaktivni odnos sa roditeljima su samo neke osnovne mjere koje se moraju odmah preduzeti kako se ne bi post festum pitali “zašto, kako, ko i na koji način je nešto urađeno?”.

Mi smo samo Opštinski odbor opozicione partije u Herceg Novom. Vjerovatno da naš stav neće ni doći do onoga kome je upućen. Ali vršioci vlasti u Herceg Novom imaju obavezu da na ovo ukažu. I Skupština opštine prije svih.

Kako je Skupština opštine zakazana za 10. maj, to je prilika da odbornici artikulišu zabrinutost građana i upute zahtjev Ministarstvu prosvjete da preduzme ozbiljne, odgovorne i potrebne mjere.

To je, valjda, najmanje što se od njih očekuje.

Opštinski odbor DPS Herceg Novi

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član