DPS Herceg Novi: Okončati agoniju oko rekonstrukcije šetališta u Igalu

U Igalu je 20. januara 2023. godine počelo izvođenje radova na rekonstrukciji ovog dijela šetališta odnosno na obali Nikole Kovačevića.

Prva faza ovog projekta je dionica od Titove vile do početka prve faze Instituta „Dr Simo Milošević“ tačnije do hotela „Palmonbay“. Prema najavama koje su se čule na otvaranju radova ova dionica je trebala biti završena do 15. maja 2023. godine odnosno do početka ljetne turističke sezone.

Radove izvodi firma „Briv Construction“ koja je kao najpovoljnija izabrana na tenderu, sredstva od 3,5 miliona eura obezbijeđena kapitalnim budžetom Vlade Crne Gore i Ugovorom o realizaciji podprograma potpisanim između tadašnje Uprave javnih radova i Opštine Herceg Novi.

U svečanom trenutku započinjanja radova, predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, je istakao da se radi o jednom od najvećih i najvrijednijih projekata na izgradnji komunalne infrastrukture na koje Igalo čeka više od 50 godina.

I radovi su počeli. Predviđena dionica prve faze projekta je raskopana, mašine i radnici su bili u punom kapacitetu, prolaz onemogućen.

No, veoma brzo sve je stalo. Ostalo je gradilište i lijepa obećanja sa početka.

vima je jasno da od predviđenog roka završetka ove faze projekta, 15. maj, nema ništa.

Vlasnici objekata, poslovnih prostora-butika i ugostiteljskih objekata javno ne iskazuju nezadovoljstvo. Ali to itekako iznose gosti Instituta Igalo i hotela Palmonbay.

Od lijepih slika ovog dijela Igala koje su im pokazivali kada su odlučili da dođu, dobili su neupotrebljivo, blatnjavo i prašnjavo gradilište.

TO Herceg Novi saopštava podatak da u Herceg Novom boravi više hiljada gostiju. Za njih je ponuda u ovom dijelu šetališta nedostojna turističke destinacije.

Neoglašava se ni predsjednik Opštine ni svi oni koji su slavodobitno najavljivali rekonstrukciju šetališta.

Evidentno je da ćemo u ljetnu turističku sezonu ući sa raskopanim šetalištem u Igalu i van funkcije i sadržaja koji su u tom dijelu nuđeni.

U najavi je sjednica SO Herceg Novi. Pretpostavljamo da će jedna od tačaka biti i priprema turističke sezone. Biće veoma zanimljivo čuti kako se u sezonu planira ući sa ovim problemom uz već hronični problem kanalizacionog kolektora na rivjeri.

Nesposobnost lokale vlasti da obezbijedi elementarne uslove za uspješnu turističku sezonu ali i za svakodnevni život građana je evidentna.

U kom je dijelu realizacija ovog projekta, a pretpostavljamo da je u pitanju nedostatak finansijskih sredstava, došlo do problema, ne interesuje ni goste ni građane. Svi žele normalne i očekivane uslove za boravak i življenje.

Projektom rekonstrukcije je najavljena i druga faza radova koji bi trebalo da počnu 01.10.2023. godine.

Ako bi i u tu fazu ušli na isti način kao i u ovu, zamolili bi ih da ne rade ništa. Bolje je čekati još 50 godina nego uništavati sve što postoji.

Kakve će sve posljedice biti po poslovanje Insituta Igalo i hotela ”Palmonbay” tek ćemo vidjeti.

Ako građani moraju da trpe sve posljedice neodgovorne vlasti, gosti ne žele i neće.

Lijepo bi bilo čuti makar izvinjenje odgovornih u lokalnoj samoupravi ali na to nijesmo ni navikli.

Ostaje nam samo da trpimo i nadamo se da će se u bliskoj budućnosti okončati ova agonija sa „najvećim i najvrijednijim projektom komunalne infrastrukture Igalo“.

Opštinski odbor DPS Herceg Novi

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član