DPS Herceg Novi: Kolektor ili katastrofa u najavi

Na IX redovnoj sjednici Skupštine opštine Herceg Novi, od direktora „Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture“ saznali smo da se mulj iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Meljinama ispušta u more.

Niko od prisutnih funkcionera lokalne vlasti ovaj podatak nije demantovao a to je tek učinila direktorica „Vodovoda i kanalizacije“ koja se u naknadnom obraćanju usprotivila ovoj tvrdnji, uz navode da je iznijet čitav „niz neistina“ i da se tako „dovodi javnost u zabludu“. Navela je da je ovom preduzeću nametnuto upravljanje nezavršenog postrojenja kao i „loše izveden, ali funkcionalan kolektor“.

Sada imamo situaciju da je došlo do havarije na kanalizacionom kolektoru na rivijeri, zbog čega je zatvorena saobraćajnica. Od direktora „Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture“ saznajemo, ovaj put, da je to četvrta havarija na toj lokaciji.

Niko od lokalnih funkcionera, nije izašao na lice mjesta da se snimi i da da izjavu. Niko nije komentarisao ovaj „funkcionalno“ dobro izveden projekat.

Gradnja kanalizacionog kolektora i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda je najveći investicioni projekat Opštine Herceg Novi vrijedan skoro 30 miliona eura.

Od samog početka izgradnje bili su uključeni sadašnji vršioci lokalne vlasti u Herceg Novom, do duše neki kao članovi tada aktuelnih političkih grupacija.

Nijesu prihvatali upozorenja tadašnje i sadašnje opozicije, pa ni ljudi od struke koji su ukazivali na sve manjkavosti ovog projekta. Izvođač radova se naplatio, nadzorni organ takođe a iz preduzeća koje je trebalo da se stara o ovom projektu se demonstrativno izašlo. Tehnički prijem nije urađen.

Dugo godina rađen kanalizacioni kolektor i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, ostali su Opštini Herceg Novi da se o njima stara. Kreditna sredstva iz kojih je rađen projekat, se moraju vraćati a već se najavljuje potreba od 700.000 eura, za koja se kaže da su nedovoljna za završetak postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Za sanaciju aktuelne havarije, najavljuje se potreba za dosta manjim sredstvima za koja je teško povjerovati da će rješiti probleme loše izvedenog projekta. Jedino ako se nastavi sa postavljanjem etisona kako bi se pokrila oštećenja, kao što je urađeno u Đenovićima.

Iskazujemo bojazan da je, kada je ovaj projekat u pitanju, ovo samo vrh ledenog brijega. I nije više važno ko je kriv, ko je izabrao izvođača i nadzor, ko je i zašto sve isplatio, šta je sa garancijama za dobro izveden posao, ko je bi tada na kojoj funkciji a na kojoj je sada.

Svi mi, građani Herceg Novog, imamo veliki problem. Finansijski, ekološki, funkcionalni. Kako ga riješiti očekujemo da saznamo od lokalne vlasti. Da nam na cjelovit način saopšte kako vide izlaz iz ove situacije. Najavljene tužbe prema izvođaču, nijesu rješenje. To je pravdanje. Pokriće se stvorene rupe, staviće se novi sloj asfalta, ali će ispod toga i dalje biti rasulo. Izvanka gladac, a iznutra jadac. Ali to nam je svima već odavno poznato.

Opštinski odbor DPS Herceg Novi

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član