DPS Herceg Novi: Dolazak patrijarha Srpske crkve prate propagandni spinovi i iracionalne ambicije lokalnih domaćina

Dolazak patrijarha pravoslavne Crkve Srbije gospodina Porfirija u Herceg Novi je značajan događaj, bez obzira na modifikovane i istorijski upitne istorijske činjenice i sigurno je da će Herceg Novi biti dobar domaćin, kao i svima i svakome tokom svog istorijskog trajanja. 

Patrijarh dolazi u posjetu podružnici pravoslavne Crkve Srbije i tu nema ničega spornog. Sporni su i začuđujući, pa i uznemiravajući medijski spinovi i floskule i reakcije već poznate propagandne mašinerije. 

Uz mnogo trogatelne pompe tvrdi se da je ovo prva posjeta patrijarha Herceg Novom poslije više decenija a svi znamo da je bio onomad, nekom svojom rabotom, privatnom ili službenom, ne ulazimo u to. Dakle, ne govori se istina. 

Lokalni crkveni službenici oglašavaju se u medijima i prizivaju sjećanja i poređenja sa vladikom Nikolajem Velimirovićem koji je neko vrijeme boravio u Herceg Novom, što je najblaže rečeno neumjesno jer narečeni vladika Nikolaj ima vrlo kontroverznu istorijsku funkciju i tumačenja koja sigurno ne bi godili aktuelnom patrijarhu. No, lokalci su se potrudili da se istaknu. 

Nadalje, iz Herceg Novog, opet posredstvom lokalnih telala priziva se pohod na Lovćen i mauzolej, ne bi li se vratila kapela, ne Njegoševa nego Karađorđevića. Dolivanje ulja, ne bi li prokipilo i prekipilo. Zašto to, čemu to? 

Naposlijetku, vrlo indikativan je i naslov priredbe, sa narodnim veseljem kako se plakatira. Đedov sabor od Dunava do mora sinjega! Iako nam je jasna aluzija, čini se da su organizatori nadmašili čak i pokojnog Amfilohija Radovića, koji, koliko je poznato nikada nije imao tolike i takve teritorijalne ambicije. Dunav je velika evropska rijeka, a more, more sinje je iracionalna nakana, čak i za lokalno pravoslavlje sklono iracionalnom. 

Treba li još jednom reći da u ovim manje ili više sakrivenim prijetnjama i naznakama malignih ambicija zdušno i servilno učestvuje lokalna vlast, dajući tako legitimitet nečemu što ne može imati legitimitet. 

Opštinski odbor DPS Herceg Novi

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član