DPS: Đukanović govorio o evroatlantskim integracijama Zapadnog Balkana iz perspektive Crne Gore na državnom Univerzitetu Amsterdam

Predsjednik Demokratske partije socijalista Crne Gore Milo Đukanović održao je sinoć predavanje na državnom Univerzitetu Amsterdam na katedri za evropske studije Fakulteta humanističkih nauka na temu „Evroatlantska integracija Zapadnog Balkana iz perspektive Crne Gore“, koje su moderirali predavači dr Artemi Kalinovski i dr Nevenka Tromp. 

On je između ostalog istakao da na Zapadnom Balkanu zbog svojih istorijskih iskustava bolje od drugih razumijemo značaj Evropske unije, i da smo zainteresovani za njen uspjeh i za svoje mjesto u njoj. Vjerujem da bi ne manji interes za to morala imati i sama Evropska unija, vodeći se svojom ulogom lokomotive evropskog kontinenta i odgovornošću za njegovu punu stabilnost i properitet, istakao je Đukanović, uz konstataciju da je to i uslov konkurentnosti Evropske unije na globalnoj sceni. 

Pošto je dao istorijsku genezu uzroka zaostajanja Zapadnog Balkana, uz opasku da nama u ovom regionu kao da je suđeno da sve počinjemo u nevrijeme, konstatovao je da je EU pred najvećim izazovima, ne samo od završetka hladnog rata nego i od svog postanka danas kada je Balkan prioritetna tema daljeg ujedinjenja Evrope, jer je suočena sa dugo trajućoj ekonomskom i finansijskom krizom, migrantskom krizom, Bregzitom, sa institucionalnim nedoumicama i nepoznanicama o budućoj konfiguraciji unutar EU, dok je politika proširenja, koja se potvrdila kao jedna od najboljih politika EU, objektivno na margini njene političke agende. Zato se, zaključuje, uz upitanost o integracionom entuzijazmu na Zapadnom Balkanu, i međuzavisnosti sa očigledno obnovljenom konfuzijom u pogledu izbora strateškog kursa regionalne budućnosti, odgovornost za nedovoljno dobre rezultate uloženih napora u prethodnih više od jedne decenije, moraju sagledati i u evropskom i u globalnom kontekstu. Na tom fonu je objasnio i razloge prisustva treće strane i nuđenja drugačijih alternativa od evropskih ciljeva.

Da je evropska perspektiva i evroatlantska integracija realno dostižan cilj, Đukanović je pokazao na primjeru Crne Gore, koja je od najzaostalije jugoslovenske republike, nakon demokratske obnove nezavisnosti i međunarodnog priznanja postala jedna od vodećih zemalja u regionu i u ekonomskom razvoju i u integracionim procesima, što potvrđuje članstvo u NATO i progres u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom, kao i privrženost politici dobrosusjedstva. 

Zaključak Đukanovićevog obraćanja studentima na Amsterdamskom Univerzitetu je da je evropska integracija najbolji izbor i za region i za Evropu, i da u tom cilju mi treba da završimo reforme i sve obaveze iz integracionih procesa, a Evropska unija da se suštinski okrene politici ujedinjenja na cijelom kontinentu. 

Veliko interesovanje za predavanje Đukanovića studenti su pokazali ne samo masovnim prisustvom, već i nizom postavljenih pitanja na koja je kasnije odgovarao. 
 
Služba za informisanje DPS Crne Gore 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član