DPS: Drita Llolla izabrana za predsjednicu Alijanse žena, rodna ravnopravnost izazov na putu emancipacije crnogorskog društva

Na danas održanom Kongresu Alijanse žena Demokratske partije socijalista, za novu predsjednicu izabrana je Drita Llolla. Današnjim Kongresom nastavljen je kontinuirani proces sprovođenja unutarpartijskih reformi, u cilju obnavljanja organizacione i kadrovske strukture, naše partije.

U svom obraćanju na svečanom dijelu Kongresa predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, istakao je da DPS nikada nije pribjegavala kreiranju instant rješenja koja ne bi mogla izdržati dugoročnu probu vremena:

“Tako da ni ideju rodne ravnopravnosti u DPS-u nijesmo doživjeli kao jednu od ideja koje su u trendu, niti dio modernog narativa savremene politike. Rodnu ravnopravnost u DPS-u doživljavamo kao izazov na putu emancipacije crnogorskog društva”.

Rekao bih, dodao je on, da sve što smo radili je negdje u tom tekstu imalo tu ideju – emancipacije crnogorskog društva.

“I kada smo devedesetih vrlo uspješno čuvali mir i godinama koje su slijedile učvršćivali svijest važnosti multietničkog sklada i kada smo uspostavljali ekonomsku održivost i time snažili ekonomsko dostojanstvo naše zemlje i svakog građanina i kada smo obnavljali nezavisnost Crne Gore i kada smo je upravljali ka evropskom sistemu vrijednosti. Tako je i danas kada smo posebno posvećeni pitanjima rodne ravnopravnosti”, rekao je on između ostalog.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji predsjednik je istakao da je razlika u vrijednostima danas očiglednija nego prije godinu dana:

,,Prije godinu dana crnogorsko društvo je, možda, uslijed zasićenosti kontinuiranom vladavinom jedne vladajuće koalicije imalo pravo da pretpostavlja da kao alternativa postoji nešto što je bolje od tadašnje vladajuće kolicije. Danas, nažalost, vidimo da aktuelna vladajuća koalicija želi Crnu Goru da vrati decenijama, možda čak i vjekovima unatrag”.

Zbog toga, kako je istakao predsjednik, veoma smo se približili promjenama na političkoj sceni i DPS je za te promjene veoma spreman, ali je važno da DPS pokaže spremnost da širi svoj koalicioni kapacitet.

“Moramo težiti širim većinama da bismo na taj način lakše razbijali otpore na koje nailazi svaka vlada i politika kada želi da emancipuje društvo, zato je jako važno da u narednom periodu pokažemo spremnost da širimo svoj koalicioni kapacitet, da stvaramo uslove da se u Crnoj Gori stvaraju šire i moćnije proevropske većine”.

Na samom početku Kongresa prisutne je pozdravila članica Predsjedništva DPS Aleksandra Vuković koja je poručila da u godini kad su na sceni pandemija Covid-19, klerikalizacija i provincijalizacija crnogorskog društva, razaranje njegove građanske kulture, proces degradacije uloge škola i bolnica koje su postale podstanari crkve, opšti kolaps prava radnica i radnika u Crnoj Gori podvrgnutih tiraniji do sada neviđenog populizma, DPS sprovodi dubinsku reformu, u nadi da će kao partija lijevog centra, spasiti državu od desnih skretanja i pokušaja zaokretanja crnogorskog društva sa puta evropske budućnosti.

“Mi smo generacija koja može dati prilog progresu i sreći čovječanstva, jer želimo mir, dijalog i razumijevanje, i još važnije, mi smo ti koji treba da mijenjaju mjerila napretka. Uzalud seksizam, govor mržnje, blato! Ne mogu nas osporiti i usporiti, mi smo nezaustavljivi. Uvjerena sam da će AŽ imati tu ulogu u DPS-u i u crnogorskom društvu”, naglasila je Vuković.

Potpredsjednica DPS Sanja Damjanović je u svom obraćanju istakla da je ponosna na istorijsku duhovnu, kreativnu snagu i ljepotu žena u Crnoj Gori, na njihovu iskonsku hrabrost i posvećenost porodici i svojoj državi. Ona je ukazala na neupitno buduće djelovanje, obrazovanje, liderstvo, žena i njihovu važnu ulogu u globalnim izazovima sa kojima se susrijećemo.

“Više nego ikada, i svijetu i Crnoj Gori, potrebni su ujedinjeni resursi, velike ideje, energija koja misli i emocija koja stvara – bolje i održivo okruženje! Demokratska partija socijalista kao najveća partija u Crnoj Gori biće još jača i odlučnija u namjeri da Crnu Goru vodi ka takvim, savremenim društvima, uvijek spremna da u okviru Evropske unije dijeli i zajedničku obavezu ali i odgovornost. Radeći timski, i današnjim Kongresom ostajemo posvećeni ovim ciljevima, jačamo Alijansu žena kao jedan od nosećih stubova političkog djelovanja naše partije, imamo viziju kako da i naše društvo promijenimo nabolje, viziju kako da ostvarimo naše evropske snove” – poručila je Damjanović.

U svom govoru, nakon što je izabrana za predsjednicu Alijanse žena Drita Llolla je istakla da je Alijansa žena Demokratske partije socijalista, nagovještaj jedne nove nade:

,,Međutim, ne smijemo se bezbrižno zavaliti u udobnu pretpostavku, da prave ideje prevladavaju nad patrijarhatom. Da bismo izgradili jedno zdravo i stabilno društvo, zasnovano na poštovanju jednakih mogućnosti, još je dug put pred nama.”

Ona je istakla da se AŽ mora snažno fokusirati na političko i ekonomsko osnaživanje žena, jer samo tada možemo da obezbijedimo djevojkama i ženama resurse koji su im potrebni da prevaziđu prepreke sa kojima se svakodnevno suočavaju, uključujući i nasilje. Ako želimo više žena u politici i da politika bude osjetljivija i naklonjenija ženama, moramo naše žene i djevojke ekonomski osnažiti.

Na kraju izlaganja, nova predsjednica je istakla da jedinstveni multikulturalni sastav Crne Gore predstavlja naš najveći potencijal, kao i važan kapital šire evropske porodice:

 ,,Implementaciju zapadnih vrijednosti treba da smatramo kao važan i kontinuiran proces prihvatanja zapadne kulture, za koju se crnogorski narod još u genezi opredijelio.”

Drita Llolla diplomirala je farmaciju i ima dugogodišnje iskustvo rada u civilnom i privatnom sektoru. Prepoznata je po aktivizmu u kulturi, i kao direktorica Seanema Film Festivala, dok je u privatnom sektoru aktivna kao filmska preducentica. Zvanje masterice stekla je na univerzitetu u Edinburgu.

Na Kongresu su takođe svoje učešće uzele i gošće iz patrija koalicionih partnera. Prisutnima su se obratile poslanice Draginja Vukasanović Stanković i Kenana Strujić Harbić te predsjednica Foruma žena Socijaldemokrata Ivana Raščanin Radičević. Na kongresu je učešće uzela i predsjednica NVO Evropski pokret Srbije sa Kosova i Metohije, gospođa Rada Trajković.

Online putem Kongres su pozdravili predsjednica žena Socijalističke internacionale Ouafa Haji, predsjednica žena Partije evropskih socijalista Zita Gurmai, potpredsejdnica SPD Njemačke Klara Gejvitz, predsjednica Ženske mreže za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Daša Šašic Šilović, predsjednica Foruma žena SDSM i poslanica u Skupštini Sjeverne Makedonije Snežana Kalevska-Vančeva, predsjednica Skupštine Evrospkog foruma za vanjsku politiku i bivša ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Demokratska partija socijalista Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član