DPS: Brojni su dokazi da je SPC politički akter i partner DF

Reakcija SPC u Crnoj Gori na bjelodane činjenice: da mitropolit i njegovi saradnici imaju svoju političku agendu koja se poklapa sa antidržavnim  djelovanjem stranaka okupljenih oko  Demokratskog fronta, te da je Zakon samo lažni povod za proteste, predstavlja nevješto opravdanje za brojne poteze ove vjerske zajednice koja se sama legitimisala kao politička.

Dokaze za ovakve tvrdnje dali su, upravo, čelnici Srpske pravoslavne crkve i Demokratskog fronta.  Uz  činjenicu da je Crkva nakon vapaja jednog od funkcionera DF, Marka Carevića, da im litijama politički pomogne, samo nekoliko dana kasnije i najavila proteste, do brojnih izjava njenih čelnika koje se po suštini i značenju poklapaju sa tvrdnjama lidera ovog političkog subjekta. Prisjetimo se samo nekih:

Da li da je mitropilt trazio da padne Vlada koja je legitimno, glasovima građana, izabrana?  (  “Dolje bezakona Vlada!”- 16.01.2020. Tivat)

Da li je mitropolit već pozivao vjernike da ne glasaju za ovu vlast ? ( “Ne glasajte za one koji podržavaju Zakon o slobodi vjeroispovijesti” – 24.02.2020.  Risan )

Da li je mitropolit organizovao 21.01.2020.  na Cetinju sastanak, između ostalih, i  sa liderom DF, koji je Mitropolija sakrila od javnosti, ali se DF njime pohvalio? ( “U posljednje vrijeme, kao i ranije, mnogo puta smo se sastali sa mitropolitom Amfilohijem i veći broj puta smo se sastali sa vladikom Joanikijem”, Andrija Mandić.)

Da li je mitropolit lično pokušao da sačuva vlast DF u Budvi,  i da li je tim povodom direktno uticao na nezavisnog odbornika Džakovića?  (“Sastanak je trajao sat, Amfilohije je tražio da podržim te mlade momke (Demokrate i ove što su sad došli) i Carevića”, Stevan Džaković, 5.06.2020. “ Živa istina”, RTCG)

Da li je lider Demokratskog fronta, Andrija Mandić,  sam rekao da cilj litija nije povlačenje zakona nego tehnička vlada? ( “Nije dovoljno da samo povuku Zakon, oni treba da odstupe od vlasti, oni treba da podnesu ostavke, da se formira prelazna vlada i da Crna Gora ide na izbore.” – 4.01.2020. Beograd)

Da li je Andrija Mandić rekao da su Demokratski front i Crkva, (dakle udruženo), pozvali na “uzbunu”, i zahvalio se SPC što je  stala sa Frontom “rame uz rame”?  (“Mi i naša Crkva pozvali smo na uzbunu i naš narod se odazvao. Zahvalan sam svima koji su u ovim teškim vremenima za dio srpskog naroda i eparhija, koje su dio SPC, stali sa nama zajedno rame uz rame”  – 15.02.2020.)

Brojni su dokazi vaše očigledne kooperacije na projektu rušenja vlasti u Crnoj Gori: od zajedničkih sastanaka i konsultacija do podudarnih izjava. Zato, opravdano  vjerujemo da je to pravi razlog što  ste razumnu i korektnu ponudu vlasti koja se odnosi na Zakon, a koju je pozdravila i EU – odbili. Ona se svakako nije uklapala u vašu predizbornu agendu kojom ste se legitimisali kao naš ravnopravni politički konkurent na narednim izborima.

Demokratska partija socijalista Crne Gore 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član