DPS Berane: Današnji časni datum simbol je slobodarske tradicije Crne Gore

Sa posebnim zadovoljstvom vas pozdravljamo povodom 80 godina od slavnog sveopšteg ustanka crnogorskog naroda 13. jula 1941. godine. Nijedan datum nije objedinio slobodarske tradicije naše države kao opštenarodni ustanak podignut u zoru 13. jula 1941. godine. Nemamo slojevitijeg simbola slobodarske tradicije Crne Gore od ovog časnog datuma.

Okolnosti u kojima je ustanak podignut, njegov obim i vrijednosni sistem koji je afirmisan, činili su ovaj datum jedan od najsvijetlijih trenutaka u hiljadugodišnjem trajanju Crne Gore. Taj otpor je organizovan na idealima koji su ugrađeni u temelje svih budućih razvojnih uspjeha naše domovine. Tradicije i ideali 13. jula postaće kamen temeljac savremene Crne Gore, a vrijednosti slobode, antifašizma, ostaće trajno nasljeđe ustanika koji su tog dana sagradili najveći spomenik velike crnogorske slobode.

Oko 6 hiljada naših boraca podigli su trinaestojulski ustanak, oko 40 hiljada građana Crne Gore poginulo je tokom rata, uništeno 22 hiljade domova, 95 hiljada građana je bilo u logorima tokom rata, a 26 hiljada su postali ratni invalidi. U Crnoj Gori je proglašeno 257 narodnih heroja, iz Berana 28.

Danas se prisjećamo svih njih, klanjamo se njihovim žrtvama i odajemo zasluženu zahvalnost. Hrabro su stali u odbranu svoga ognjišta. Želja za slobodom je bila jača i od straha od smrti. Ginuli su s pjesmom o slobodi i u samrtnom ropcu ostavljali svojim drugovima amanet da nastave sa borbom do posljednjeg. Hvala im za donijetu slobodu u kojoj razvijamo i gradimo našu domovinu. Na nama je da te vrijednosti trajno čuvamo i razvijamo. Žrtve naših predaka nijesu bile uzaludne ako težimo napretku naše lijepe demokratske, građanske, sekularne i multietničke Crne Gore.

Srećan 13. jul Dan državnosti i ustanka crnogorskog naroda!

Neka je vječna Crna Gora!

Opštinski odbor DPS Berane

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član