DPS: Ako se nastavi pritisak vlasti na pravosuđe, Crna Gora klizi u diktaturu

Uvažavajući nezavisnost sudske grane vlasti, kao jednu od najznačajnijih tekovina demokratije, smatramo da je današnja presuda Apelacionog suda donijeta u atmosferi kontinuiranih pritisaka vladajuće većine na pravosudne institucije. Nakon nedavne, skandalozne naredbe ministra pravde Leposavića da se poništi prvostepena presuda za pokušaj terorizma, današnji sudski epilog nije neočekivan.

Nažalost, svjedoci smo serije pritisaka na pravosudne organe koji dolaze sa najviših instanci vlasti. Nedavno je brutalno napadnut Ustavni sud, a juče najavljena izmjena zakona o Tužilaštvu. Svi ovi potezi, kose se sa osnovnim principima vladavine prava i zato smo sve više ubijeđeni da je trilateralni sporazum, koji su potpisali Krivokapić, Abazović i Bečić, samo mrtvo slovo na papiru. Ucijenjeni zahtjevima dijela vladajuće većine, potpisnici su se, birajući između poštovanja principa iz ovog dokumenta i ostanka na vlasti, povinovali volji Demokratskog fronta.

Bojimo se da će današnja presuda, biti dokaz da se „preventivno“ djelovanje ministra pravde, u vidu nečuvenog pritiska na pravosuđe,  isplati, i da će patentirano od novih vlasti kompromitovati i urušiti čitav pravosudni sistem. Izražavamo zabrinutost da ovakvo poimanje „vladavine prava“ i funkcionisanja institucija, može da ima fatalne posljedice po demokratiju, pretvarajući Crnu Goru u diktaturu, diskfalifikovanu iz procesa evropskih integracija.

Demokratska partija socijalista Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član