DAN PARTIJE – Crnogorski put evropskog i evroatlantskog razvoja je nepovratan

Demokratska partija socijalista obelježila je u Kolašinu 26 godinu svog postojanja. Tim povodom održan je koktel kojem je prisustvovao veliki broj zvanica iz javnog, kulturnog, privrednog živora Crne Gore. Praznik svoje partije proslavili su i brojni funkcioneri i aktivisti DPS-a.

Predsjednik DPS -a Milo Đukanović, u svom obraćanju prisutnima istakao je da ova partija ne slavi samo izborne uspjehe već da slavi značajne državne pobjede. “Ovaj 26. rođendan partije obilježavamo kao pobjednici na predsjedničkim i lokalnim izborima. To čini ovu atmosferu dodatno pobjedničkom i dodatno optimističkom. Ovo je prilika da čestitam svim našim članovima, simpatizerima, biračima, svim našim podržavaocima na ovom izbornom ostvarenju, da izrazim zahvalnost svima koji su na razne načine doprinijeli ovim vrijednim izbornim rezultatima”, kazao je Đukanović.  

On je naglasio da su pobjede na predsjedničkim i lokalnim izborima označile kraj dugog izbornog ciklusa koji je potrajao gotovo osam mjeseci. “Pored dobrih rezultata koje je donijelo, donijelo nam je i korisno iskustvo da bi trebalo ozbiljno razmisliti kako objediniti sve lokalne izbore u Crnoj Gori, da toliko dragocjene energije ne trošimo samo na te poslove. Jer, ima i mnogo drugih važnih političkih i državnih poslova, a koji nijesu manje važni za ono što je naša osnovna preokupacija kvalitet života građana Crne Gore. Ovi izbori su označili i završetak jednog mnogo dužeg dvodecenijskog ciklusa političkog života Crne Gore. Mislim na vrijeme koje je proteklo između predsjedničkih izbora oktobra 1997. i predsjedničkih i lokalnih u aprilu i maju ove godine”, rekao je on. Predsjednik DPS-a je podsjetio na dugogodišnje pokušaje destabilizacije Crne Gore od 1998. do 2016. godine – od demonstracija i Sedmog bataljona do izbora 2016. “Od tih izbora 2016. pa do nedavno imali smo produženu destrukciju opozicije. Ona je imala dvije forme. Prva je bila kroz bojkot crnogorskih institucija, što je imalo za cilj da animira pažnju i podršku međunarodne zajednice da na taj način izvrši pritisak na crnogorsku vlast da što prije raspišemo vanredne parlamentarne izbore. Odoljeli smo tom pritisku, a u finalu smo imali najavu kako ćemo biti politički pregaženi na predsjedničkim i lokalnim izborima”, kazao je Đukanović. Predsjednik DPS-a je dodao da su predsjednički i lokalni izbori označili kraj 20-godišnje teške političke borbe. “Tu borbu smo vodili da sačuvamo stabilnost, multietnički karakter Crne Gore, sačuvamo nezavisnost, pokrenemo proces evropskog razvoja i da dostignemo značajan cilj – članstvo u NATO i da se približimo drugom cilju članstvu u EU”, kazao je  lider DPS.

Osvrćući se na političku  konkurenciju, Đukanović  je kazao da je i retorika opozicije, nakon završetka lokalnih izbora izmijenjena u odnosu na onu retoriku koju smo slušali svih prethodnih 20 godina nakon izbora. “Čini se da i opozicija shvata da je jedan ciklus političkog života Crne Gore, veoma dinamičan, veoma uzbudljiv, veoma rizičan, veoma naporan – završen. I da je završen u korist Crne Gore. Danas nema više nikakve dileme da je crnogorska nezavisnost nepobitna činjenica i da je crnogorski put evropskog i evroatlantskog razvoja nepovratan put”, kazao je Đukanović. 

DPS je, prema riječima Đukanovića, zajedno sa koalicionim partnerima trasirala put evropskog razvoja zemlje u teškom vremenu kada su nam oni koji nas danas kritikuju spočitavali da smo izdali nacionalne interese i neke tradicionalne prijatelje i partnere. “Ne iznenađuju nas ni danas njihove optužbe, oni su uvijek spremni da savijenu kičmu ponude katkad Beogradu, katkad Moskvi, katkad zapadnim adresama, kome god je nudili, ta kičma je beznadežno savijena. Toj kičmi nije ni problem da bude savijena jer se te glave još uvijek nijesu identifikovale sa Crnom Gorom i našim osjećajem nacionalnog dostojanstva. Zbog toga nas ne pogađaju njihove optužbe. Ali, nećemo osujetiti niti kritikovati njihovu politiku nuđenja na raznim meridijanima. Naprotiv, možda će i iz takve pozicije nešto novo naučiti, a mi ćemo kao i do sada nastaviti da sa izrazitim poštovanjem onoga što su naši nacionalni interesi, onoga što je duga državotvorna istorija Crne Gore i onoga u šta mi vjerujemo odgovorno kao i do sada slijedimo najvažnije državne i nacionalne interese naše zemlje”, rekao je Đukanović. On je poručio opoziciji da nema nikakvih raskola i svađa u DPS-u. “Potpuno je pogrešno očekivanje ukoliko mislite da ćete na taj način naći bolju šansu na crnogorskoj političkoj sceni. U DPS se nijesmo okupili slučajno, okupile su nas ideje, sve dotle dok smo uspješni u slijedu tih ideja, u ostvarivanju ciljeva, sve dotle je i naše jedinstvo veoma čvrsto, baš kao i naša vjera da nijesmo kazali svoju posljednju riječ, nego da ćemo i u narednom periodu dostizati one ciljeve i interese koji i dalje stoje pred crnogorskim društvom”, poručio je Đukanović.

Lider DPS je istakao da DPS ima razloga ne samo da proslavi velike partijske pobjede, već je mnogo značajnije da ima priliku da proslavi velike državne pobjede. “Jer, da jedna država i veća i moćnija od naše u dužem vremenskom periodu nego što je 20 godina, ostvari ovakve rezultate, od obnove nezavisnosti pa do članstva u NATO, do već odmaklog puta do članstva u EU, svakako da bi bila srećna i da bi se njeni ljudi osjećali zadovoljni. Zato i mi imamo razloga da budemo srećni, da se osjećamo zadovoljnim, jer mislim da smo napravili važan zaokret u ukupnom istorijskom trajanju Crne Gore i da ovo što sada radimo, čega smo akteri, nije ništa drugo nego povratak Crne Gore evropskoj kući. To je najviše što možemo da uradimo kao ova generacija, da pomognemo da se Balkan vrati sa istorijskih bespuća, da završi tragična lutanja koja su donosila samo pogibije i zaostajanja”, rekao je lider DPS-a. 

Đukanović je naglasio da se državni posao nikada ne završava i da kada se završi jedan ciklus – drugi je već u toku. “Naši prioriteti u tom budućem ciklusu su da održimo i ako je moguće pojačamo tempo ekonomskog rasta zemlje. Drugi važan prioritet je razvoj institucija. Ukoliko želimo pouzdanu vladavinu prava, dalji razvoj demokratije, dalje širenje slobode mišljenja, što nam je svakako cilj, i iznad svega, ako želimo onu vječnost Crne Gore o kojoj pjeva naša himna, onda temelj takve Crne Gore moraju biti razvijene institucije koje su jedini garant da će građani dobiti servis koji im pripada, ažurnu i kvalitetnu uslugu”,  zaključio je on.

Demokratska partija socijalista

 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član