Branislav Jokić na skupu podrške sugrađaninu Igoru Tomkiću: Ne želimo da ostanemo nijemi na rušenje vrijednosti i neuvažavanje drugih i različitih

Savjet mladih DPS Berane organizovao je danas u mjestu Dolac u Beranama skup podrške sugrađaninu Igoru Tomkiću koji je nedavno brutalno pretučen. Na skupu se okupio veliki broj građana i mladih, koji su time dali jasnu poruku da je nasilje neprihvatljivo i da sugrađanin i komšija, kao i njegova porodica, nisu sami.

Okupljenim građanima obratio se predsjednik Savjeta mladih DPS Berane Branislav Jokić (tekst obraćanja u cjelini u nastavku).

Poštovani sugrađanke i sugrađani,

Okupili smo se danas ovdje, na mjestu gdje je prije par dana fizički napadnut naš sugrađanin Igor Tomkić, da još jednom javno osudimo ovaj sramni napad i pružimo podršku našem sugrađaninu i njegovoj porodici. Zaštita života i dostojanstva svakog pojedinca, svakog Beranca i svakog građanina Crne Gore naš je osnovni motiv i ne želimo da ostanemo nijemi na rušenje vrijednosti, na nepoštovanje i neuvažavanje drugih i različitih, koje su tradicija Berana i Crne Gore.

Dragi prijatelji,

Znamo da se naš grad i Crna Gora svuda prepoznaju kao sredina i država koja cijeni i baštini multikulturalizam, međuvjerski i međunacionalni sklad i suživot, i da ove temeljne vrijednosti naše Crne Gore i našeg grada moramo svi zajedno njegovati i čuvati.

Učinili smo to i tokom mučnih i teških 90-ih godina prošloga vijeka kada je naš grad bio i ostao sredina koja nije dozvolila da različite nacije i vjere budu uzrok sukoba. Prepoznato je Berane, zbog svega toga, i od Ujedinjenih nacija, koje su Beranama 2011.godine dodijelile prestižno priznanje Grad – Vjesnik mira.

Na nama mladima je, posebno, obaveza da one vrijednosti koje su nam ostavile generacije prije nas, a to je, nesumljivo, suživot u našoj opštini i državi, i dalje baštinimo, a da sve one koji pokušavaju da narušavaju ove vrijednosti najoštrije osudimo i poručimo da to u Beranama i Crnoj Gori nikada nije imalo, a neće ni imati podršku.

Nažalost, ovih dana je u svijet otišla ružna slika iz Berana, zato ovim okupljanjem i javnom osudom fizičkog napada na našeg sugrađanina šeljemo poruku svima da će Berane ostati sredina u koju se dolazi, živi i radi, sredina u kojoj su različitosti među ljudima bogatstvo, a ne povodi za sukobljavanja.

Pružimo, svi zajedno, podršku porodici Tomkić da nesmetano nastave da se bave porodičnim biznisom i da žive sigurnim i mirnim životom sa svima nama u Beranama.

Ovom prilikom pozdravljamo brzu reakciju nadležnih državnih organa u privođenju pravdi učesnika u napadu na našeg sugrađanina. 

Dragi sugrađani,

Pokazali smo i ovim skupom i porukama koje smo slali ovih dana da nasilju u Beranama i Crnoj Gori nema mjesta i da smo spremni i sposobni da nacionalne i vjerske različitosti njegujemo i dalje kao naše zajedničko bogatstvo!

Hvala svima!

Savjet mladih Demokratske partije socijalista Berane

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član