Boljević: Nesposobnost Vlade i novog rukovodstva Rudnika uglja Pljevlja, prijeti da ugrozi budućnost ovog nekadašnjeg privrednog giganta

Aktuelna vlast pogrešnim odlukama, najčešće motivisanih revanšizmom, partijskim zapošljavanjima ali i neznanjem, proizvodi veoma štetne posljedice po ukupnu privrednu situaciju u Crnoj Gori. Jedan od primjera nemara i nesavjesnog postupanja je i Rudnik uglja Pljevlja, koji od trenutka promjene Odbora direktora i menadžmenta srlja iz greške u grešku.

“Prema informacijama kojima raspolažemo, situaciju u Rudniku je prilično zabrinjavajuća. Poslije perioda intenzivnog oporavka koji je rezultirao rekordno ostvarenom dobiti od preko 13 miliona eura i rekordnom proizvodnjom otkrivke, čini se da je novi lanac odlučivanja na relaciji Vlada – Elektroprivreda – Rudnik uglja odlučio da svjesno, iz njima znanih razloga, ili nesvjesno iz neznanja, ovaj proizvodni gigant dovede u ozbiljan problem”, izjavio je magistar ekonomije i član Izvršnog odbora DPS Arsenije Boljević.

On je kazao da je nova vlast u rekordno kratkom roku smijenila i nezakonito otpustila gotovo kompletnu rukovodeću postavku i dovela ljude bez iskustva u rukovođenju ozbiljnim sistemima.

“Potom su u isto tako rekordnom roku potpuno nepotrebno zaposlili preko 150 novih radnika, isključivo po partijskoj osnovi, neracionalno povećavajući administraciju i troškove poslovanja. Zatim su, u periodu važnih investicija od kojih zavisi budućnost Rudnika, donijeli krajnje neracionalnu odluku o isplati kompletne dobiti iz prethodne godine u iznosu od preko 13 miliona eura.”

Boljević kaže da će sve ovo otežati, poskupiti i usporiti poslovanje Rudnika.

“Posebno zabrinjava informacija da je nivo angažovanja radnika i mehanizacije u proizvodnji na istorijskom minimumu, da je od 17 velikih dampera često aktivno samo 2, što već dovodi do ozbiljne stagnacije u realizaciji otkrivke i što može dovesti do otežane isporuke uglja za potrebe TE”, kaže Boljević.

On smatra da se pogrešnim upravljenjem budućnost Rudnika, dovodi u pitanje.

“Ako se svemu ovome doda i već demonstrirana nesposobnost Vlade u komunikaciji sa Evropskom energetskom zajednicom po pitanju rada TE, neodlučnost u sprovođenju procesa ekološke rekonstrukcije i ozbiljno usporavanje cijelokupnog procesa, budućnost Rudnika i TE, a time i stabilno funkcionisanje Pljevalja se već ozbiljno dovode u pitanje“, zaključio je Boljević.

Arsenije Boljević, član Izvršnog odbora DPS Crne Gore 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član