Bogdanović: Pokažimo političku zrelost i spremnost da Crnu Goru zajedno preusmjerimo na kolosjek razvoja i odgovornog državnog upravljanja

U uvodnom dijelu danas održanog Kongresa Albanske alternative prisutnim delegatima, članovima te partije, predstavnicima koalicionih partnera i drugih partija, kao i ostalim brojnim gostima obratio se generalni sekretar Demokratske partije socijalista Aleksandar Bogdanović.

Tom prilikom Bogdanović je u ime partije koju predstavlja i u ime njenog v.d. predsjednika Danijela Živkovića zahvalio Albanskoj alternativi na pozivu za prisustvo Kongresu, koji se, prema njegovim riječima, održava u vrlo intenzivnom i promjenjivom državnom, regionalnom i ukupnom globalnom kontekstu.

“Politički život Crne Gore, nažalost, obilježen je visokim stepenom turbulencija koje proizvode vidljive negativne efekte na ukupan društveni i ekonomski ambijent. Vrlo kratak period od prošlih do parlamentarnih izbora koji nam slijede 11. juna praćen je intenzivnom društvenom i ekonomskom regresijom. Želim da vjerujem da ćemo svi zajedno pokazati dovoljno političke zrelosti i spremnosti da Crnu Goru zajedno preusmjerimo na kolosjek razvoja i odgovornog državnog upravljanja”, rekao je generalni sekretar DPS-a na početku svog obraćanja.

On je ukazao da je regionalni kontekst takav da potvrđuje da se Zapadni Balkan, zahvaljujući retrogradnim idejama, avetima prošlosti i kontinuiranoj nestabilnosti u skoro svim našim državama, uključujući i Crnu Goru, ponovo našao na geopolitičkoj vjetrometini.

“Samo svi zajedno možemo sačuvati ono po čemu smo bili primjer u ovom trusnom regionu, a to su multietnički sklad i suživot. Samo tako možemo ponovo pokrenuti točak evropske integracije i usmjeriti našu državu ka članstvu u Evropskoj uniji. Uvjerenja sam da će i novi tim Albanske alternative kao svoj primarni politički cilj imati Crnu Goru u Evropskoj uniji”, poručio je Bogdanović.

U nastavku svog obraćanja prisutnima generalni sekretar DPS-a je kazao da samo svojim odgovornim odnosom i djelovanjem na lokalnom i državnom nivou moramo razumjeti sadašnjost, kvalitetno anticipirati budućnost i djelovati u skladu s osnovnim postulatom Evropske unije – „Ujedinjeni u različitostima“.

“Zablude iz devedesetih, da ne možemo živjeti u multietničkom društvu, ne smijemo prihvatati, već odgovornim odnosom na političkoj sceni, pokazati da smo vrlo odlučni i postojani u našem naumu – da živimo kao sav normalan svijet – u suživotu sa prijateljima i komšijama, bez obzira na njihovo nacionalno, vjersko ili bilo koje drugo opredjeljenje”, jasan je Bogdanović.

On se potom osvrnuo na protekli period u kojem je, kako je ocijenio, Albanska alternativa pokazala da je moguće stvoriti i graditi politički subjekt koji zna kako ostvarivati političke pobjede i promovisati svoje političke interese, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou.

“Znamo da to nije jednostavan, već vrlo zahtijevan proces u toku kojeg je neophodno konstantno osluškivati, a ujedno i usmjeravati biračko tijelo kojem se obraćate. Zato i ne čudi što je Albanska alternativa, kao dio Albanskog foruma, vrlo uspješno učestvovala i na nedavnim lokalnim izborima u Tuzima, a prethodno i u Ulcinju. Svoju političku umješnost pokazali ste i kada je riječ o učešću u političkim procesima na državnom nivou”, istakao je Bogdanović.

On je potom konstatovao da Demokratska partija socijalista Crne Gore i Albanska alternativa bilježe značajnu istoriju političkih odnosa.

“Nekada direktni partneri, nekada na suprotnim stranama političkog spektra, uvijek smo se trudili da pokažemo potreban nivo uvažavanja i međusobne posvećenosti dijalogu, a samim tim i dostojanstvo u političkom životu. Vjerujem da će tako biti i u periodu koji slijedi, imajući u vidu da nam je jedini imperativ napredak Crne Gore i evropski nivo života naših sugrađana”, kazao je Boganović.

Na kraju svog izlaganja on je izrazio da je današnji Kongres prilika da se pošalju poruke važnosti afirmacije suživota i tolerancije.

“Tu posebno podrazumijevam izraze poštovanja prema doprinosu koji Albanci u Crnoj Gori pružaju svojoj državi. Mnogo puta do sada nam se to pokazalo kao jedini ispravni put i način da, poštujući i njegujući različitosti, ujedinjeni u vrijednostima Evropske unije postanemo i njen sastavni dio, kao što smo postali i dio NATO alijanse.

Želim vam da Kongres protekne u demokratskom duhu i vjerujem da će rezultat Kongresa biti takav da od njega imaju korist, ne samo Albanska alternativa, već i Tuzi i Crna Gora”, zaključio je generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović.

Demokratska partija socijalista Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član