Bogdanović: Crna Gora veoma cijeni da NR Kina poštuje njen izbor i njen evropski i evroatlantski put

Poštovani Predsjedniče Đinping,

Poštovane ekselencije,

Uvaženi učesnici Samita KP Kine i političkih partija iz čitavog svijeta,

Dragi prijatelji,

Veliko mi je zadovoljstvo da vam, u ime našeg predsjednika Mila Đukanovića, i u ime DPS, prenesem pozdrave i želje za uspješan i plodotvoran Samit kojem je domaćin KP Kine. Takođe, da uzmem učešće na ovakvom događaju, čiji je značaj svjetskih razmjera.

Svakako bih više volio da smo danas u prilici da fizički budemo zajedno, ali nažalost okolnosti nas još uvijek ograničavaju. Pandemija Covid19 je cijelu planetu stavila na ozbiljna iskušenja savremenog doba, predstavljajući najozbiljniji izazov i za zdravlje čovječanstva, i za stabilnost i razvoj u svijetu. Očekuje nas zahtjevan period u kojem moramo zajednički raditi na otklanjanju posljedica krize, a kao što se i pokazalo do sada multilateralizam predstavlja naše najbolje oružje u borbi protiv ove i svih budućih globalnih prijetnji.

Naše političke partije iz raznih zemalja imaju odgovornost za poboljšanje dobrobiti ljudi, unapređenje nacionalnog razvoja i očuvanje mira i stabilnosti u svijetu, i u obavezi su da zajednički apeluju da bez saradnje, solidarnosti, međusobnog uvažavanja i povjerenja na svim meridijanima ne možemo očuvati ono što je naše zajedničko civilizacijsko nasljeđe i napredovati dalje.

Čvrsto vjerujem da je i Samit izraz spremnosti svih nas učesnika da međusobno učimo, dijelimo, pomognemo, sarađujemo i da na osnovu međusobnog poštovanja i uzajamne koristi realizujemo zajednički razvoj i damo doprinos za prosperitet naših društava, ohrabrujući dijalog i integraciju među različitim civilizacijama.

Posebno mi je drago da kao predstavnik Crne Gore prenesem primjere dobre prakse kada je u pitanju naša svestrana saradnja sa NR Kinom, koja je pogotovo prije izbijanja globalne pandemije išla uzlaznom putanjom. Pa i u vremenu pandemije, podrška Kine prema Crnoj Gori bila je izdašna, kako kroz novčane tako i kroz donacije medicinske opreme i vakcina, što tumačimo kao gest iskrenog prijateljstva u teškim vremenima koji će ostati u sjećanju građana Crne Gore. 

Period od obnove nezavisnosti Crne Gore 2006. godine, je potvrdio da bez obzira na velike razlike u pogledu veličine, i na geografsku udaljenost, naše dvije zemlje su uspjele da prepoznaju i definišu polja za saradnju ne remeteći svoje interese i dugoročne razvojne i strateške ciljeve. Crna Gora veoma cijeni da NR Kina poštuje njen izbor i njen evropski i evroatlantski put.

Takođe, izuzetno cijenimo i saradnju naših partija koje su dale presudan pečat odnosima dvije zemlje i njihovoj bilateralnoj saradnji koja danas, na obostrano zadovoljstvo, biva sve razuđenija i obuhvata sve djelove društva.

Osim toga, zahvalni smo na mogućnostima i prostoru za saradnju kako kroz bilateralnu dimenziju, tako i kroz multilateralne platforme. Aktivno učešće Crne Gore i saradnja kroz inicijative kao što su Put svile i Mehanizam 17+1 stvorile su istorijske šanse za razvoj naše države, ali ujedno daju doprinos i zajedničkom razvoju Kine, našeg regiona i Evrope. Na taj način prepoznat je značaj bližih ekonomskih veza naših država i izražena spremnost Kine da preduzme snažne korake da podrži saradnju u oblasti infrastrukture, visokih tehnologija i energije. 

Projekat auto-puta Bar-Boljare je najznačajniji projekat koji se realizuje u skorijoj istoriji Crne Gore. To između ostalog prijateljsku Kinu čini jednim od najvažnijih spoljnopolitičkih i ekonomskih partnera naše zemlje. Očekujemo da će se zajedničkim naporima konačno i uspješno realizovati prva dionica auto-puta Smokovac-Mateševo, što će biti primjer međunarodne saradnje na realizaciji kapitalnih infrastrukturnih projekata.

Kina na pravi način promišlja o sopstvenoj, ali i globalnoj budućnosti, baš kao što i mi u Crnoj Gori promišljamo o budućnosti mladih generacija i mjestu naše države na međunarodnoj sceni. To nas obavezuje da u kontinuitetu preispitujemo nove šanse za realizaciju održivih projekata kroz različite oblike saradnje.

Crna Gora ima izuzetno velike razvojne mogućnosti u oblasti energetike, turizma i saobraćajne povezanosti, poljoprivredne proizvodnje, koje želi da valorizuje u saradnji sa kredibilnim partnerima.

U aktuelnom momentu izazovnih globalnih političkih i društveno socijalnih procesa izuzetno su ljekovite inicijative kao što je današnji Samit, koje afirmišu mir, saradnju, otvorenost, uključenost i uzajamno učenje i promovišu koordinisani razvoj i zajednički napredak.

Vizija predsjednika Kine i generalnog sekretara Centralnog komiteta KP Kine Si Đinpinga od izuzetne je važnosti za pozicioniranje Kine na globalnoj sceni. Isto tako, želim da iskoristim ovu priliku da napravim paralelu sa značajem koji naš predsjednik države i predsjednik DPS-a Milo Đukanović ima za Crnu Goru. U pogledu aktuelnog stanja svjetske ekonomije ukazuje se potreba za političkim vođstvom koje će objediniti mudrost i postići koncenzus u cilju promocije široke saradnje. Lideri sa vizijom utiču ne samo na unutrašnje poslove u svojim zemljama, već i na međunarodnu saradnju koja je usmjerena prije svega na valorizaciju ekonomskih i razvojnih potencijala, ali i na unapređenje ukupne političke i bezbjednosne stabilnosti.

Tako ćemo na najbolji način pokazati da nas pandemija, ali ni budući izazovi nijesu i neće spriječiti da budemo okrenuti sadržajnoj i otvorenoj politici, usmjerenoj na rješavanje ekonomskih i društvenih zadataka, jačanju stabilnosti i izgradnji prosperitetnog globalnog društva.

Upravo u ovo vrijeme treba da pokažemo odlučnost da želimo i možemo krčiti put novim političkim perspektivama koje će pomoći da lakše dođemo do razmjene i integracije roba, tehnologije, kapitala i kadra. Želim da vas uvjerim da u tome možete računati na punu podršku Demokratske partije socijalista i Crne Gore.

Još jednom mi dozvolite da zahvalim na ukazanoj prilici i vašoj pažnji.

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član