Barselona: Zajednički odgovor Ljevice na globalne izazove

Samo aktivan dijalog, solidarnost i zajedničke akcije lijevih partija mogu ponuditi odgovor na aktuelne i sve rastuće krize u svijetu i doprinijeti očuvanju mira i stabilnosti, saopštio je predsjednik Komisije za međunarodnu saradnju, evropske i evroatlantske integracije u Glavnom odboru Demokratske partije socijalista Aleksandar Andrija Pejović na sastanku savjeta Socijalističke internacionale koji je održan u Barseloni.

On je poručio da je u vremenu stalnih nestabilnosti i promjena na svjetskoj sceni, posebno na polju migracija i bezbjednosti, neophodno osigurati sinergiju lijevih partija u pravcu iznalaženja adekvatnog odgovora na bezbjednosne i migracijske i druge savremene izazove.
U tom kontekstu je ukazao na značaj promocije vrijednosti i standarda EU i UN-a, kao preduslova za stabilnost, vladavinu prava, ekonomski napredak i bolji život građana. Poručio je da posljednje poruke i inicijative koje dolaze iz Brisela i država članica EU i koje ohrabruju i afirmišu politiku proširenja, predstavljaju političku i društvenu investiciju za dugoročnu stabilnost Balkana i Evrope.

Sastanak Socijalističke internacionalne je bio posvećen razmjeni mišljenja o ulozi Pokreta u izgradnji budućnosti ljevice, s fokusom na pitanja daljeg razvoja demokratije, jednakosti i solidarnosti. Učesnici sastanka su izrazili zabrinutost zbog višestrukih konflikata s kojima se svijet suočava i ukazali na potrebu za promocijom humanih odgovora na krize i intenziviranjem rada na unapređenju stabilnosti i osiguranju mira u svijetu. U tom kontekstu su razmotreni dalji mehanizmi djelovanja Pokreta i predložene zajedničke aktivnosti u okviru sistema Ujedinjenih nacija, usmjerene na izgradnju mira i bezbjednosti u svijetu.

Predsjednik Komisije Pejović je imao i niz bilateralnih sastanaka s predstavnicima sestrinskih stranaka iz regiona, Evrope i svijeta. Posebno je razgovarano i s predsjednicom Bugarske socijalističke partije (BSP) Kornelijom Ninovom o predstojećim koracima koje će lijeve partije imati ususret Samitu Zapadni Balkan – Evropska unija odnosno o saradnji DPS i BSP u zajedničkoj platformi za što bolji i brži napredak prema članstvu u EU.
 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član