AŽ i SM DPS Crne Gore: Zajedničkim aktivnostima budimo svijest o važnosti uključivanja svih u borbu protiv nasilja nad ženama

Sinoć je u Podgorici, u organizaciji Alijanse žena Demokratske partije socijalista, a uz podršku Savjeta mladih DPS Crne Gore, održana panel diskusija “Političko licemjerstvo kao uzrok porasta ekstremizma i opasnost po ženski aktivizam u Crnoj Gori”.

Sam početak događaja obilježila su obraćanja predsjednice AŽ DPS Drite Llolle i predsjednice SM DPS Sonje Milatović koje su poručile da u posljednje vrijeme, nažalost, sve češće svjedočimo nasilju nad ženama u politici, te da žene koje su se odvažile da stupe na političku scenu sve češće bivaju meta primitivaca, koji nastoje da ih diskredituju, ne bi li umanjili snagu njihovog glasa i važnost njihovog djelovanja. Ipak, saglasne su, da nijednu ženu, odlučnu u namjeri da se bori za bolju Crnu Goru, ti i takvi napadi neće obeshrabriti u toj plemenitoj namjeri.

U svom obraćanju, potpredsjednik DPS i poslanik u Skupštini Crne Gore Jevto Eraković je izrazio divljenje ženama za sve što su uradile u prethodne dvije godine na planu očuvanja Crne Gore, te odao priznanje jer su bile u prvim redovima i ličnim primjerima pokazale kako se brani Crna Gora.

“Siguran sam da ćemo pobijediti, zato što se borimo za svoju kuću, za napredne ideje, za civilizacijske vrijednosti. Naravno da ćemo pobijediti i u duhu tih vremena koja nam slijede, naravno i da se borimo i za prava žena kakva zaslužuju u modernoj Crnoj Gori. Hajde da nam budete vodilje, kao što ste bile i do sada i da odbranimo Crnu Goru onako kako znamo”, poručio je Eraković.

Članica Predsjedništva DPS i poslanica u Skupštini Crne Gore Aleksandra Vuković kazala je da se nakon 30. avgusta 2020. godine javilo političko licemjerstvo kao mjera djelovanja naših političkih oponenata koji su vodili Crnu Goru svojom neskromnom i antidržavnom vlasti.

“One, koji su stvarni ljevičari, stvarne socijaldemokrate, stvarni borci za ljudska prava, razni primitivni lovci na zmajeve, očigledno su shvatili da su crnogorski zmajevi upravo žene, pa su najbizarnijom mizoginijom u svojim kolumna pokušavali poniziti upravo te žene, bilo da su Latinka Perović ili Tamara Nikčević, bilo da su političarke, proglasili su za ekstremiste i nacionaliste. Ovoga trenutka ne smije se ćutati i nije vrijeme da se poštede oni koji ekstremistima pokušavaju proglasiti stvarne borce i borkinje za ljudska prava”, saopštila je Vuković.

U nastavku događaja održan je radni dio sjednice Glavnog odbora AŽ DPS Crne Gore, na kojem su o ženskom aktivizmu na lokalnom nivou, te o doprinosu Alijanse žena, ali i o rodno-zasnovanom nasilju i govoru mržnje govorile Vesna Drašković, Dejana Dizdar i Nermina Muratović.

Dalje, izabran je i sastav Političkog savjeta AŽ DPS koji čine Maja Ćatović, Daliborka Pejović, Nada Drobnjak, Branka Tanasijević i Spomenka Đalović.

Pozdravljajući prisutne, Maja Ćatović je ukazala na svoje bogato partijsko iskustvo, te istakla da se uvijek priklanjala naprednim shvatanjima ljudi, koji su našu Crnu Goru vukli naprijed ka demokratskom i prosperitetnom društvu.

“Očigledno je da političkom scenom Crne Gore vladaju retrogradne snage, koje pokušavaju da uruše sve što je do sada dostignuto u demokratizaciji društva. Nažalost, umjesto da ubrzano koračamo naprijed, moramo snažno da se posvetimo zaštiti dostignutog. Potrebno je više ključnih funkcija prepustiti ženama, jer one dobro znaju šta je dom i otadžbina”, kazala je Ćatović.

Na kraju, izveden je zaključak da će žene i mladi nastaviti da rade na osvješćivanju crnogorskog društva i buđenju pojedinačne i kolektivne svijesti o važnosti uključivanja svih u borbu protiv svih vrsta nasilja, te da će nastaviti da daju nemjerljiv doprinos borbi za zaštitu najboljih interesa Crne Gore i svih njenih građanki i građana.

Alijansa žena DPS Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član