AŽ DPS Prijestonice: Kvote od 30 odsto su predviđene kao minumum, a ne maksimum ženskog učešća u političkom životu

Alijansa žena Prijestonice Cetinje organizovala je u petak panel diskusiju na temu „Žene u politici: od aktivizma do političke moći“. Učesnici panela, pored predsjednice Alijanse žena DPS Crne Gore, Drite Llolle, i predsjednika Odbora Prijestonice Cetinje, Oskara Hutera, bile su članice Izvršnog odbora i Političkog savjeta Alijanse žena DPS Prijestonice Cetinje.

„Položaj žene u našem društvu se izmijenio na bolje, ali i dalje, posebno kada govorimo o politici i učešću žena u procesima donošenja odluka žene su na margini. Politički uticaj i moć ostaju muškarcima, dok se žene uglavnom zadržavaju u političkom aktivizmu“- navodi Dejana Dizdar, predsjednica Alijanse žena DPS Prijestonice Cetinje.

Predsjednica Alijanse žena DPS Crne Gore, Drita Llolla, posebno je istakla doprinos članica Alijanse žena dobrom izbornom rezultatu Demokratske partije socijalista u Prijestonici tokom predsjedničkih izbora.

“Kroz ravnopravno učešće u radu sa muškim kolegama i uspješni politički aktivizam u zajednici, žene Prijestonice su dale primjer, kako u izazovnim okolnostima je moguće stvoriti novu vrijednosti. Važno je da ovu vrijednost zajedno dalje razvijamo kroz veću zastupljenost na mjestima odlučivanja i veće uključivanje u procesu kreiranja politika”, kazala je Llolla.

Predsjednik Odbora DPS Prijestonice Cetinje Oskar Huter smatra da bi dobrim primjerima morali uticati na ohrabrivanje i osvješćivanje žena da u većoj mjeri participiraju u političkim procesima, više budu zastupljene i budu aktivnije u procesima donošenja odluka. Time se negira tradicionalno shvatanje rodnih razlika i stereotipa tradicionalne patrijahalne crnogorske kulture.

Na kraju je konstatovano da zakonom obavezujuće kvote moraju da postoje kao neophodni minimum, da treba priotizirati kvalitet koji žene nesporno posjeduju, kao i da zakonski minimum nikako ne smije da bude i maksimum ženskog učešća u politici.

Alijansa žena DPS Prijestonice

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član