Autorski tekst Miloša Nikolića: Projekcija

,,U psihoanalizi projekcija je proces u kojem nesvjesno pripisujemo drugima naše uznemirujuće misli, želje i ideje ili pak neprihvatljive vlastite osobine projektujemo na druge.”

Utemeljivač teorije o ovom mehanizamu odbrane, Sigmund Frojd, projekciju je najprije otkrio u radu sa klijentima koji su imali paranoične ideje. Za njih je ovo bio primarni mehanizam odbrane.

Kada je postavio definiciju projekcije, Frojd naravno nije mogao imati u vidu ličnost i opus Željka Ivanovića. Ipak, vjerujem da je bio svjestan kako će se upravo na ovakvim primjercima, poput Željka, projekcija kao mehanizam odbrane ličnosti, najbolje izučavati i u praksi potvrditi.

I zaista, Željko je svojim izlivom bijesa, isprovociranim činjenicama, od kojih se bar jedna “crno na bijelo” dokazala fakturama, najbolje pokazao šta misli o sebi. Uvredama i gadostima zapravo gađa ogledalo, kao da je ono krivo što daje odraz beskrupuloznog lovca na pare, koji samo slijedi pravila bordela.

Značaj ove Ivanovićeve projekcije je zapravo njegova duševna dihotomija na dva Željka. Prvi Željko – Ivanović, je onaj kako on sebe vidi: vrhunski borac za slobodu medija, vjesnik demokratije i žrtva “diktatorskog režima”. Drugi Željko – Mitrović, je ono što u dubini duše Ivanović zna da jeste: finansijski interesdžija čija je moralna jedinica bilo koja valuta – američka, ruska ili srpska kojoj uredno, uoči svakih izbora, podvodi uređivačku politiku koncerna Vijesti.

Ipak, Željka treba razumjeti. I onog koji racionalizuje svoje izdajstvo narativom borca za demokratiju i ovog koji od Mtela, srpske državne kompanije uzima 1.7 miliona EUR i za dodatnih 500.000 gladi i mazi Đedovu bradu i Milanovu ćelu. Duboka je to dihotomija.

I na kraju, od našeg Željka smo čuli sve: buku, galamu, uvrede i jeftinu zlobu. Samo nema odgovora na prosto pitanje: da li je svom alter egu Mitroviću nudio da proda koncern Vijesti ali je dogovor otpao isključivo zbog prevelikog iznosa koji je tražio za svoje medijsko čedo? Ili su možda i dalje u pregovorima?

Miloš Nikolić  

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član