Autorski tekst Dragutina Papovića: Zašto su ovi izbori presudni?

Ovi predsjednički izbori su nesumnjivo presudni. Na njima se ne bira samo predsjednik, već se određuje suština državne politike i karaktera Crne Gore. O tome svjedoče izborni programi dva najozbiljnija predsjednička kandidata. Kandidat vladajuće koalicije i predsjednik DPS-a Milo Đukanović je garant nastavka uspješne i moderne politike, i garant antifašističke, građanske i ekonomski prosperitetne Crne Gore. Prvenstveni cilj kandidata većeg dijela opozicije Mladena Bojanića nije toliko osvajanje predsjedničke funkcije koliko nanošenje poraza Đukanoviću. Glavni cilj Bojanića i ove opozcije je da tako počnu smjenu vlasti na svim nivoima, zatim da temeljno preoblikuju crnogorsku državnost, izvrše zaokret ka rusofilstvu i neočetništvu, i uspostave jače nacionale i vjerske podjele.

Vlast je proistekla isključivo iz izborne volje crnogorskih građana

Jedna od najjačih kritika opozicije na račun Đukanovića i na ovim izborima je podsjećanje na politiku DPS-a i Đukanovića s početka 90-ih. Nesumnjivo je da je tada bilo grešaka, ali DPS i njen lider nijesu krili te greške. Naprotiv. Suočili su se s tom politikom i više od 20 godina presudno čuvaju viševjerski i višenacionalni sklad u Crnoj Gori, a u tom periodu Crna Gora se bitno poboljšala. S druge strane, može se reći da nije poenta u zaključku gdje su DPS i Đukanović bili početkom 90-ih, već je poenta u zaključku da je većina crnogorske opozicije i danas duboko u lošoj politici i nazadnim ideologijama iz 90-ih i, što je najgore, nema ni želju ni volju da napusti ove politike i ideologije. Zato su za većinu opozicije nedostižne civilizacijske vrijednosti na kojima se danas temelji politika DPS-a i Đukanovića. Teza opozicije je i da su Đukanović i DPS dugo na vlasti. To je tačno. No, ta istina ima više strana. Ta vlast je proistekla isključivo iz izborne volje crnogorskih građana, i iz izbora koje su priznale relevantne međunarodne organizacije. Potom, i Đukanović i DPS su izbore dobijali jer su imali znatno bolju političku ponudu od konkurencije i, što je veoma važno, ta dugotrajna vlast nije bila cilj za sebe, već je korišćena da se, uprkos brojnim i teškim opstrukcijama, povuku pametni potezi i ostvare dobri rezultati koji su obilježili savremenu istoriju Crne Gore. Izborna dominacija DPS-a i Đukanovića je uvijek imala realno i mjerljivo opravdanje i političku svrsishodnost.

Učešće Vuksanović na izborima ide u prilog Bojaniću

Na ovim izborima je jasna politička ponuda Đukanovića i Bojanića. Ostali kandidati su klasični autsajderi koji zbog ogromne ambicije ne uviđaju svoju političku marginalnost. Izvan ove analize može se jedino tumačiti kandidatura dr Draginje Vuksanović. Jasno je da ona nema šansu da bude predsjednica države i da ovi izbori za SDP nijesu predsjednički već izbori koji treba da provjere koliku trenutnu podršku ima SDP. To je loš potez jer se ta podrška provjerava na parlamentarnim izborima, a na predsjedničkim se provjerava prevenstveno podrška programu političkih lidera. Vuksanović je hrabro preuzela odgovornost da umjesto lidera ispita tu podršku. Čak i kada bi Vuksanović dobila sve glasove koje je imao jedinstveni SDP, opet ne bi imala šansu da bude predsjednica Crne Gore. Onda je logično pitanje čemu služi njeno učešće na izborima. Isključivo političkoj kalkulaciji lidera SDP-a, a ne nikako vrijednostima koje su u interesu članova i simpatizera SDP-a. Ove političke kalkulacije SDP-a od kraja 2015. godine doživljaju samo poraze. Više puta se dokazalo da SDP zbog skromne političke podrške ne može svoj program nametnuti ostatku opozicije, niti lider SDP-a može postati opozicioni a potom državni lider. Svi pokušaji su završili tako što je SDP ostao u sjenci Demokratskog fronta, Demokrata, SNP-a i URA-e. Zato članovi i simpatizeri SDP-a moraju shvatiti da politika rukovodstva njihove partije i učešće Vuksanović na predsjedničkim izborima idu u prilog prije svega političkom programu Bojanića i većinske opozicije koji se bore protiv programa SDP-a. Zato je na ovim predsjedničkim izborima za simpatizere SDP-a najbolji izbor Đukanović. Samo tako će na kraju njihov glas biti za evropsku, demokratsku, viševjersku, višenacionalnu i građansku Crnu Goru, i samo tako će to biti glas za očuvanje crnogorske nezavisnosti i njenog članstva u NATO. Tome u prilog svjedoči i podatak da Đukanovićevu kandidaturu podržavaju najuticajnije partije manjinskih naroda, socijademokrate i liberali.

Političari koji se predstavljaju kao srpski ili pravoslavni lideri u Crnoj Gori svoje birače guraju u izolaciju

Ovi predsjednički izbori su prava prilika i da svi građani srpske nacionalnosti koji, prije svega, cijene antifašizam razmisle o svom političkom izboru. Vrijeme je da okrenu leđa partijama i političarima koji decenijama zloupotrebljavaju njihov nacionalni identitet kako bi vodili politiku koja ovim građanima nije donijela ništa dobro. Zbog takve politike ovi građani su van aktuelnih dešavanja u Crnoj Gori i zbog toga ne mogu da osjete sve benefite vladajuće politike. Političari koji se predstavljaju kao srpski ili pravoslavni lideri u Crnoj Gori svoje birače guraju u izolaciju. Udaljavaju ih od svojih rođaka, komšija i sugrađana, i sprečavaju ih da prema svojoj državi imaju kulturan odnos. Poruka vladajuće koalicije i Đukanovića je da u državnoj politici ima mjesta za ove građane i za njihove interese, i da su uvijek dobrodošli. Ova politika sve građane tretira ravnopravno i poručuje da u Crnoj Gori ima mjesta za sve naše nacije. Zato Srbi u Crnoj Gori moraju dobro razmisliti o izboru predsjednika, i uočiti da njihovi interesi nijesu nacionalna i vjerska segregacija, forsiranje pogubnih nacionalnih mitologija i njihovo pretvaranje u crkvene srednjovjekovne kmetove što im nameću njihove političke i vjerske vođe.

 Naša zajednička budućnost je u građanskom društvu

Naša zajednička budućnost je u savremenom, harmonizovanom i antifašističkom građanskom društvu u kome svi imaju jednako pravo na svoj nacionalni i vjerski identitet i u kome svi imamo jednake šanse. To je važan dio predsjedničkog programa Mila Đukanovića, i to je realpolitika koju on vodi skoro tri decenije. Obaveza te politike je da sa predsjedničke funkcije ubrza i okonča proces pristupanja EU, i da se uspješno okončaju tranzicija partije, politike i crnogorskog društva. Zato je na ovim predsjedničkim izborima najbolji izbor očigledan. Glas za Đukanovića garantuje da će Crna Gora nastaviti politiku koju danas podržavaju većina građana i najuzornije evropske i svjetske države. Ta politika garantuje skladnu državu Crnu Goru.

Dragutin Papović, istoričar i poslanik Demokratske partije socijalista u Skupštini Crne Gore

   

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član