Autorski tekst Danijela Živkovića: Kolektivno učlanjenje u DF

Javnost Crne Gore ni danas, tri dana nakon navodnog usaglašavanja teksta sporazuma o zahtjevima sa protesta, nije vidjela zvanični dokument koji će, prema najavama, biti potpisan večeras. Jedina verzija dokumenta, i to nezvanična, objavljena je u jednom opozicionom mediju. I niko je nije demantovao. Ukoliko se taj tekst prihvati kao tačan, više je nego očigledno da se ne radi o zahtjevima građana, već političkoj platformi Demokratskog fronta. Jasno je da su sve želje ovog saveza ispunjene. Pa čak i ono oko čega su organizatori “principijelno” tvrdili da nema rasprave.

Osim stavke o bojkotu Skupštine  koja je promjenjena da bi se udovoljilo Frontu, mediji nam saopštavaju da je i tačka koja se odnosi na spoljnu politiku, napravljena po “ ukusu” ovog političkog subjekta. Tvrdnja da se neće mijenjati dosadašnji spoljnopolitički pravac države – izbačena je. Naravno, saglasno političkim željama i prioritetima DF. U verziji sporazuma koju nam predstavljaju opozicioni mediji, stidljivo se spominje da promjena neće biti po pitanju evropskih integracija a dio o NATO savezu je nestao. Jer je tako DF trazio. I 2015. na šatorskim protestima, i u oktobru 2016. i danas.

Kontinuitet zahtjeva iz šatorskog protesta, predstavlja i tačka koja se odnosi na ostavku tadašnje Vlade i formiranje prelazne. Upravo je to 2015. na antinato protestima, tražio DF. Ova očigledna podudarnost zahtjeva je glavni argument ovog političkog saveza kojim sebe predstavljaju kao “političke vizionare” koji su još prije 4 godine tražili ono što ostatak opozicije i Organizacioni odbor traži sad. “Autorska prava” na zahtjeve koje će  uputiti državnim institucijama, dodjelili su ovom savezu ulogu motora protesta, bez kojeg očigledno Organizacioni odbor nema snagu da izvade ljude na ulice. Kao kontrausluga, navodi se obećana podrška liderima DF u vezi sa presudom pred Višim sudom. To potvrđuju i prijetnje  koje dolaze iz DF -a, iz kojih se vidi da na ljude okupljene na građanskim protestima, gledaju kao na štit od eventualne osuđujuće presude.

Jasno je, da su od početka, protesti imali strogo političku agendu.  Građani su i sada, kao i 2015. samo neophodan dekor, a građanska retorika paravan, za postiznje tuđih političkih interesa –  Organizacioni odbor da se pozicionira na političkoj sceni, DF da uvuče sve druge u proteste dok čekaju presudu, a manji politički subjekti da se održe na opozicionoj  sceni.

Ostaje da se vidi kako će danas izgledati javni čin učlanjenja bivših liberala,Demokrata,SDP,URA i drugih parlamentarnih i neparlamentarnih subjekata i nezavisnih poslanika u Demokratski front na protestu u Podgorici. Svoje programsko djelovanje i ideolosku matricu juče im je javno prezentovala Nova srpska demokratija u Beogradu.Od danas će svi oni biti dio anticrnogorskog fronta, potencijalni nosioci ili davaoci nagrade ‘Marko Daković’,koja svojim nazivom simbolizuje izdaju kao politički izbor u državnom odnosu prema svojoj zemlji.

Danijel Živković, poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član