Autorski tekst Aleksandre Vuković: KOGA IRITIRA PODMLAĐIVANJE KADRA DPS-a?

Zašto li je u Crnoj Gori, jedna od najintrigantnijih tema, podmlađivanje kadra Demokratske partije socijalista koje se dogodilo na izborima 2016. godine i koje se neprestano dešava, od kada ta partija postoji? Poznato je da novo, originalno i svoje, ma đe i ma u kome vremenu se pojavi, izaziva reakcije, bilo one koje staju u dva glagola – osporiti i podriti ili one koje staju u druga dva – podržati i birati. Podmlađivanje kadra bilo koje partije nikoga ne bi trebalo da iritira, ali…

MLADI U DPS-u UČE OD ONIH KOJI SU USPOSTAVILI NAJVIŠE STANDARDE

Nema mudrog rezonovanja politike, tamo đe postoji potreba za suprotstavljanjem mlađih i starijih, i đe se jednostrano ocjenjuje rad jednih ili drugih. Mladi u DPS-u šalju jasnu poruku o jedinstvenosti politike koju predstavljaju i unapređuju sa svojim iskusnijim kolegama. Za razliku od drugih mladih političara, mladi u DPS-u imaju da uče od onih koji su uspostavili najviše standarde politike u Crnoj Gori i koji su pokazali kako se u najturbulentnijim decenijama Balkana, kome je rat drugo ime, svoja država i njeni građani čuvaju od te pošasti i koji su, u najkompleksnijim vremenima odredili orijentir državnog kretanja Crne Gore u svoju nezavisnost i evropsku budućnost. To je okvir u kome funkciniše DPS, a unutar njega nalaze se raznolike političke individualnosti, koje sa svojih pozicija daju doprinos punoći politike naše partije, na čelu sa Milom Đukanovićem. Najzad, mladost nema veze sa godinama. Čovjek počinje da stari kad učini nešto protiv svojih uvjerenja.

Maks Veber je davno naveo da su tri osobine koje bi trebalo da ima političar: strast, mjera i odgovornost. Strast je vazda povezana s idejama koje nas vode, mjera sa mudrošću, odgovornost sa sviješću o funkciji koju obavljamo. Mladi treba da donose novine u politički prostor, jer one dolaze iz kreativnosti i lucidnosti, ali treba da vidimo što je novina u našem vremenu i društvu u kome živimo.

LICE I  NALIČJE  INSTAGRAM ANTIHEROJA

Najznačajniji politički gest jeste pokušaj da se održe i stvore vrijednosti. U doba digitokratije, koja postaje najveći neprijatelj demokratiji, đe je njen smisao slobode, pravde i jednakosti, izvrgnut ruglu robova svoje frustracije, mržnje i prostote, političaru je najteže odoljeti izazovu da sklizne u talog i ne prozbori jezikom kojim bi trebalo odgovoriti na bjedastoće kojima je izložen sa svih strana. Mladi političari ne smiju upadnuti u zamku koja im se postavlja, u potrebi očuvanja svoga dostojanstva, jer se ono čuva odgovornim obavljanjem javne funkcije. Uvijek je u modi biti pošten, obrazovan i izazovan za komentarisanje dokonih malograđana, čija je inspiracija instagram profil bez grama stila, koji nam ukazuje na lice i naličje čovjeka za kojim je raspisana poćernica, koga podržavamo u zahtjevu za pravedno suđenje, na što ima pravo svako ljudsko biće i što je država dužna da mu obezbijedi, ali je pravda od takvoga materijala da se ne može krojiti instant mašinama biznis i medijskih manipulatora, sa pristojne, digitalne udaljenosti i nepristojne hajke na pravosudni sistem Crne Gore. Zbilja je novo, mladalački i inteligentno ne pristati na instagram jezik toga profila, jer se, da biste ostali pod kontrolom svoje savjesti, treba otrgnuti kontroli klevetničkog i prostačkog jezika, u kome je sve dozvoljeno, osim jednačenja suglasnika po zvučnosti. Kakav jezik, takva slika, a kakvi oboje, takav profil. Pristojno je i trezveno igrokaze koji se prikazuju na njemu, nazvati prostokazima i vrijeđanjem igre, kao najsuptilnijeg pojma kulture. Za satiru treba duhovitost, a za duhovitost duhovnost, čijem odsustvu svjedoče ovi mržnjokazi.

NEZNANJE KAO UZROK PODJELA U DRUŠTVU

Strast koju su mladi poslanici, zajedno sa svim kolegama u parlamentu, pokazali na raspravi o tzv. Podgoričkoj skupštini, pokazala je regionalnoj i domaćoj javnosti da je stvorena jaka struja koja će oblikovati kulturni identitet Crne Gore bez ustuka, jer podijeljenost našega društva ne proizlazi iz naših nesporazuma i nemogućnosti međusobnog razumijevanja, nego iz neznanja. Da, moderno je znati, čitati, pa i citirati neku mudru glavu! I mladalački je otvoriti sluh za drugo i drugačije, a ne ga nipodaštavati i izložiti podsmijehu. „Podsmevači su uopšte retko u pravu.“ Novo je ne ponavljati fraze o vladavini prava, fer i demokratskim izborima i slobodi medija, već živjeti i raditi za taj najnadonosniji san demokratije.

Stari Grci su odredili mjeru kao vrhunsku vrijednost čovjekovog života. Novo je, jer nije senzacionalističko i palanačko, sa ljudima voditi primjeren dijalog, bez pokušaja da se omalovaže sagovornici, koji su, katkad, udarali nisko. No, i promašili, jer nas u nizinama nema. I odgovornošću prema drugome želimo biti na visini svoga poziva. Umjerenošću ka mjerodavnosti, naš je put.

CILJ – MOĆ ZA BOLJU CRNU GORU

Jedan je gradonačelnik nedavno optužen za mladost. I sudi mu se zbog spomenika. Titu. A on je, samo, kao svi u DPS-u, odan antifašizmu, kao polazištu svakog kretanja ka vrijednostima prosvijećenih naroda, u koje smo se i sami uvrstili, i tom, istorijskom odukom da narodnooslobodilačkom borbom iskažemo prezir prema četničkom, ustaškom i svim drugim fašističkim pokretima, kako juče, tako danas, a najjače śutra. In je, ako me pitate, biti doktor nauka, govoriti strane jezike, biti utemeljen u znanju. Kul je ne biti psovač i trovač javne sfere. Umjesto hejtovanja, lajkovanja, tvitovanja i fejvovanja, biramo rad. Umjesto kolumnosti, biramo umnost. Umjesto poziva banalitičara, izabrali smo poziv političara, riskantan i izazovan, ali za nas jedini pošten način da se društvo pokuša mijenjati nabolje. Ne prihvatamo freš-treš informacije zdravo za gotovo, jer želimo da sačuvamo svoje mentalno zdravlje za istinu, do koje se sporije dolazi, ali koja je naš jedini izbor. Osnovana i razložna kritika vlasti je naša osnovna literatura. Ne gledamo u jednom pravcu, u vlasti vidimo Fromovu „moć za“ koja je suprotna „moći nad“. Moć za bolju Crnu Goru, koja nam je suštinski cilj.

Aleksandra Vuković, poslanica DPS-a u Skupštini Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član