Arsović: Zelena Podgorica kao savremeni koncept društvenog povezivanja

Savremeno poimanje društvenog povezivanja i komunikacije u velikim gradovima, dovodi se u direktnu vezu sa zelenim površinama i parkovima. Planirajući razvoj Podgorice, sa svim potrebama modernog društva, Glavni grad se vodio konceptom urbanog parka kao otvorenog prostora za upotrebu, relaksaciju i zabavu zajednice. Oni više nijesu samo “pluća grada” već urbani saveznici u borbi protiv zagađenja, očuvanja biodiverziteta i visokih temperatura.

Pored brojnih novoizgrađenih parkova i igrališta, gotovo u svakom podgoričkom naselju, kraj ove godine svakako će obilježiti novo šetalište uz Moraču i rekonstrukcija Njegoševog parka. Unapređenje i prilagođavanje velikih zelenih površina postali su imperativ u radu lokalne samouprave, s obzirom na dug period sunčanih dana u kojima se stvarao duh dobre saradnje, uvažavanja i suživota viševjekovne Podgorice.

Pored tog važnog prostornog obogaćenja u centru grada, u protekloj godini oplemenjeni su i stavljani u funkciju brojni drugi parkovi i igrališta. Formiran je park u naselju Ljubović na mjestu nekadašnje rupe, vrijedan 110.000 eura. Uređena je zelena površina na Bulevaru Pera Ćetkovića na Starom aerodromu i formirana nova površina u Zagoriču, čime je i ovaj dio grada dobio novu parkovsku površinu na 2.500 m² uz obalu Morače. 

Svjedočili smo da je cio region viralno prenosio fotografije i vijest o Parku posvećenom Đorđu Balaševiću – na površini od  7.000m2 i vrijednom oko 100.000 eura. 

Sportsko rekreativna zona – Dahna, na skoro 9.000 m2 od kojih je 7.000 m2 zelena površina, u sklopu kojih su izgrađene nove sportsko-rekreativne zone. Konik je dobio park na površini od oko 8.000 m2 sa svim sadržajima, dominantno za najmlađe, uključujući i sportski poligon i novi zeleni fond, vrijedan 235.000 eura. 

Na rogamskoj plaži na rijeci Zeti, dobili smo potpuno drugačiji prostor, zahvaljujući projektu koji je realizovan u okviru inicijative Mikro 020, uz značajnu podršku kompanije Bemax u vrijednosti 200.000 eura.

Ideja o uređenju platoa ispred Gimnazije nastala je u želji da dvorište škole povežemo s nedavnom izgrađenom parkovskom površinom i na taj način dobijemo mirnu oazu u srcu grada. Uređen je plato kod hrama na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog. U pitanju je lokacija koja je pretvorena u multifunkcionalni prostor, prilagođen potrebama građana za koji je izdvojeno 125.000 eura. Mikro lokacija kod OŠ “Savo Pejanović”, projekat je prilagođen potrebama učenika, koji sada mogu da uživaju u parkovskoj površini u centru grada, sa tipičnim motivima Podgorice. Izgrađene su staze koje predstavljaju podgoričke rijeke. 

Moderan kompleks, odnosno sportsko-rekreativni “Bemax park” je donacija te kompanije u Tološima u vrijednosti od 800.000 eura. Moderna dječja igrališta dobili su mališani iz Mahale, naselja Pejton, Balabana, Moskovske ulice, Ulice Mitra Bakića, 4. jula, Maslinama, u ulicama Mitra Bakića, Luke Boljevića, u Gornjoj Gorici, nadomak “G” zgrade, a uskoro će nova igrališta dobiti Malo Brdo i Donja Gorica, dok će novi parkovi biti formirani u Zmaj Jovinoj ulici i Bloku V.

Za sportsko-rekreativnu zonu na Staroj Zlatici, Glavni grad je izdvojio 218.000 eura, pa je time na 12.000 metara kvadratnih formirana nova sportsko-rekreativna zona, sa dva poligona, teretanom na otvorenom, igralištem za djecu, trim stazom i velikom zelenom površinom. 

Nekada jedan od najposjećenijih poligona u Podgorici, iza zgrade “Baston”, na bulevaru Save Kovačevića, potpuno je rekonstruisan. Za adaptaciju postojećih i izgradnju novih sportskih poligona ove godine uloženo je 245.000 eura. 

Tokom 2021. godine vođeno je računa i kada su sportski poligoni u pitanju. Na četiri terena je, u saradnji sa Fudbalskim savezom, postavljena podloga od vještačke trave, dok je na isto toliko lokacija postavljena tartan podloga. Osim navedenog, veliki broj poligona je temeljno rekonstruisano, a na velikom broju lokacija postavljene su i sprave za trening na otvorenom, stolovi za šah, stoni tenis. Takođe, izgrađeno je pet novih poligona. 

I dalje traje akcija raščišćavanja i pošumljavanja Gorice – akcija uređenja brda Gorice u cilju otklanjanja posljedica avgustovskih požara. Održano je više akcija račišćavanja opožarenog područja, a do sada je posađeno više od 300 sadnica. 

Vladan Arsović, član Glavnog odbora i odbornik DPS-a u SO Glavnog grada 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član