Anđušić: Uzalud tražite slamke spasa, kvorum nijeste imali i Poslovnik ste prekršili

U namjeri da opravdaju otvoreno kršenje Poslovnika prilikom utvrđivanja kvoruma za sjednicu Skupštine Crne Gore, koja je održana 28. decembra 2020. godine i pokušaju da optuže DIK za nezakonito postupanje prilikom potvrđivanja mandata poslanici Zoronjić, Demokratska Crna Gora danima traga za slamkama spasa, kako bi na taj način vršila pritisak na Ustavni sud, ali i našli alibi za svoje nezakonito činjenje.

Umjesto da iz ovakvih propusta nešto i nauče, i izvine se javnosti, oni srljaju u novu kompromitaciju i urušavanje  institucija.

Nakon već čuvene “odbrane” pozivanjem na postupanje Skupštine opštine Golubovci, prilikom utvrđivanja kvoruma za njihovu sjednicu u skladu sa njihovim Poslovnikom, kad smo se ponadali da ne može biti dubljeg  potonuća, ovoga puta je kao opravdanje za nezakonito postupanje poslužio video snimak sa sjednice Skupštine Glavnog grada održane 29. oktobra prošle godine.

Ostaje nejasno zašto se pozivate na nešto što vam ne može pomoći da opravdate svoje postupanje, jer ne ide vam u prilog ni to upoređenje gospodo Demokrate. Olakšajte sebi muke, manite se video snimka i pređite na suštinu vašeg problema. Pogledate član 90 stav 3 Poslovnika Skupštine Crne Gore “Kvorum se utvrđuje primjenom elektronskog sistema za glasanje, na način što je svaki poslanik dužan da se lično identifikuje (prijavi) ubacivanjem identifikacione kartice u poslanički pult na svom sjedištu ili na osnovu evidencije generalnog sekretara Skupštine.” Jasno je da na sjednici Skupštine Crne Gore od 28. decembra 2020. godine, kvoruma nije bilo.

Ovakva rješenja iz Poslovnika, koji ne poštujete, nijesu uporediva sa odredbama u Poslovniku Skupštine Glavnog grada. Kako u Poslovniku Skupštine Glavnog grada ne postoji odredba o utvrđivanju kvoruma primjenom elektronskog sistema za glasanje, predsjednik Skupštine Glavnog grada, nakon otvaranja sjednice, saopštava koliko je odbornika prisutno. Tako je urađeno i nakon otvaranja sjednice koja je počela 29. oktobra prošle godine. Pogledajte još jednom video snimak i pročitajte stenogram. Predsjednik je konstatovao da je prisutno 43 odbornika, u dvije sale, shodno propisanim mjerama zaštite od koronavirusa. Dakle, postojao je kvorum za početak sjednice Skupštine Glavnog grada, a samim tim i uslovi da, saglasno zakonu i Poslovniku, Skupština konstatuje prestanak odborničkih mandata i izvrši popunu upražnjenih odborničkih mjesta. Naravno, prethodno su odbornicima dostavljene ostavke odbornika i Skupština se upoznala sa Izvještajem Izborne Komisije Glavnog grada o popuni upražnjenih odborničkih mjesta.

Kasnije uključivanje dva odbornika u rad sjednice Skupštine, koji usled bolesti nijesu mogli da prisustvuju sjednici, a koje je izvršeno na osnovu dogovora sa šefovima klubova odbornika, nije od uticaja na kvorum, ako umijete da računate do 61.

Gospodo Demokrate, propade vam još jedna slamka. Ne pomaže ni video snimak, ni antologijski osmjeh Predsjednika Skupštine na početku nastavka te već čuvene sjednice u gluvo doba noći, ne pomažu ni savjeti popovskih eksperata, ne može se sakriti očigledno kršenje Poslovnika  Skupštine Crne Gore. Dok je parlamentarizma u Crnoj Gori ostaće zapisan vaš doprinos tumačenju Poslovnika i urušavanju vladavine prava – uz osmjeh. Vrijeme je da konačno ovladate zakonima i Poslovnikom Skupštine Crne Gore, jer zakleli ste se na to prilikom preuzimanja dužnosti.

Mihailo Anđušić, šef Kluba odbornika u SO Glavnog grada  

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član