Anđušić: Poljoprivreda u kolapsu, država nemoćna

Stanje u sektoru poljoprivrede u Crnoj Gori odavno je iz zabrinjavajućeg stanja prešlo u stanje kolapsa.

Crnogorski poljoprivrednici suočavali su se sa raznim izazovima ali nikada, kako i sami kažu, nijesu bili na ovaj način iznevjereni i dovedeni do situacije da na ulici moraju potražiti svoja prava i pomoć od države.

Dok ministar nonšalantno, protokolarno obilazi opštine i nevladine organizcije izbjegavajući glavni problem, poljoprivrednici širom Crne Gore nalaze se u situciji koja ih dovodi na rub egzistencije.

Ovim putem, javno pitam resorno ministarstvo, da li je tačan podatak da, usljed neusvajanja Agrobudžeta, izostanka svake vrste podrške ministarstva i nedostatka kapaciteta da se upravlja situacijom na tržištu, preko 100 tona sjemenskog krompira je ostalo neprodato? Da li je slična situacija i sa preko 30 tona sjemenskog luka, sa sadnicama različitog voća, vinove loze?

Da li uopšte znate da, usljed vaše nesposobnosti da obezbijedite planirani regres, 2.500 registrovanih pčelara ovih dana plaćaju matice po cijeni od 12€ umjesto uobičajenih 6€?

Da li uopšte čujete vapaje proizvođača mlijeka, koje čuje cjelokupna crnogorska javnost?

Ako već nijeste u stanju da obezbijedite podršku i usvojite Agrobudžet, da li raspolažete sa informacijama koliko je ove sezone posađeno lubenice, paprike, paradajza i ostalih kultura i jeste li za iste planirali pomoć u otkupu i plasmanu i po kojim cijenama?

U kojoj mjeri proizvođačima možete garantovati otkup i da li posjedujete informacije o uvozu poljoprivrednih proizvoda?

Da li za znate koliko su u međuvremenu porasle cijene stočne hrane i kukuruza i ako znate šta planirate da preduzmete tim povodom?

Znam da na ova pitanja, koja su samo dio problema, nemate jasne odgovore i da vas trenutna situacija, izazvana krizom u vlasti ograničava. Međutim, isto tako sam siguran da i pored ovakve situacije, država i resorno ministarstvo, ako su elementarno odgovorni i sposobni bi morali naći način da makar ublaže situaciju koja je hiljade poljoprivrednika širom Crne Gore dovela na rub egzistencije.

Mihailo Anđušić, član Izvršnog odbora DPS Crne Gore 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član