Anđušić: Podgorica – svijetla tačka državnog sivila

U godini vladavine destrukcije i dekadencije aktuelne vlasti, ukoliko je nešto postalo sasvim jasno, svima unutar i van Crne Gore, jeste da je za reformu i prosperitet ovog društva neophodno postojanje stabilne proevropske političke većine. Matematičkom tačnošću znamo da takvu političku većinu čini Demokratska partija socijalista, kao višedecenijski garant i siguran partner u svim turbulentnim i razvojnim procesima, ne samo u Crnoj Gori, nego cjelokupnom Zapadnom Balkanu.

Umjesto vladavine prava i evropske perspektive, blokirane institucije sistema doživjele su vladavinu ograničenih kompetencija, nacionalističkog nepotizma i klerikalizovanog nepočinstva. U godini velikih i, na žalost, teških lekcija za sve u Crnoj Gori, kreatori ovakvog stanja jedino su pali na ispitu i zauvijek izgubili prethodno dobijenu priliku sa najviših međunarodnih adresa.

Zato sa većim optimizmom građani mogu dočekati narednu godinu, budući da kalendarski kraj jednovremeno označava i završetak agonije trenutne vladajuće većine. Novu većinu, po prirodnom poretku stvari i političke prakse, činiće oni koji su uspješno trasilirali put ka NATO i EU mnogo ranije.

Na tom, evropskom putu i u turobnoj godini koja je za nama, jedino svijetli plavičastim uspjehom primjer Glavnog grada Podgorice.

Podgorica bilježi godinu najintenzivnijeg razvoja u svojoj istoriji, godinu velikih investicionih uspjeha, realizovanih saobraćajnica, stotina hiljada ozelenjenih i kultivisanih javnih površina. Godina za nama je godina sadržajne, zelene, humane, progresivne Podgorice, Podgorice koja se jedina brinula o svim kategorijama društva, od socijalnih do privrednih.

Kao najslikovitiji primjer tog razvoja često znam povući paralelu između Glavnog grada i recimo tri najpotentnije opštine u kojima aktuelna vladajuća većina na državnom novou vrši vlast. Siguran sam da prosječno informisan građanin se ne može sjetiti bilo koje ozbiljnije realizovane investicije ili inicijative u Budvi, Kotoru, Herceg Novom, i to godinama mandata unazad. Nije pretenciozno reći, Glavni grad realizuje više aktivnosti u jednom mjesecu nego što neka od ovih opština realizuje za vrijeme svog četvorogodišnjeg mandata.

Podgorica, svojim izgledom i funkcionalnošću, više nema samo obrise evropske metropole, ona je svoje mjesto u tom društvu našla kroz brojne projekte i potvrde najboljih i najorganizovanijih administracija Evropske unije. Potvrda tome jeste pozitivan odgovor za projekat PPOV, čime se obezbijedila  nova donacija vrijedna preko 30 miliona eura, što predstavlja jedan od najvećih uspjeha Glavnog grada, ne samo u ovom mandatu.

Jednom riječju, Podgorica je u godini za nama predstavljala jedinu svijetlu tačku ukupnog sivila u kome se nalazila naša država.

Mihailo Anđušić, odbornik DPS-a u Skupštini Glavnog grada 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član