Anđušić: Demagoge je strah povratka u Parlament

Jučerašnja izjava poslanika Demokratske Crne Gore Danila Šaranovića predstavlja jos jedan u nizu dokaza da su politička neozbiljnost, nesuvislost i nelogičnost glavne karakteristike partije koju predstavlja. Pokušavajući da opravda neodgovornost prema građanima koju su Demokrate pokazale bojkotom Parlamenta, Šaranović u svojoj tragikomičnoj izjavi vrijeđa zdrav razum ljudi i pokušava da ih uvjeri u sopstvene logičke besmislice.

Gospodin Šaranović bi trebao da zna da niko iz redova skupštinske većine ne vapi za njihovim povratkom u Parlament. Naprotiv, poznati su nam i intelektualni i politički dometi Demagoga i svjesni smo da bi njihov doprinos radu Parlamenta bio više nego skroman. Sa druge strane, broj poslanika Demagoga u Parlamentu nije dovoljan da bi predstavljao bilo kakav relevantan faktor. Dakle, ni kvantitativno, ni kvalitativno, nijesu nam potrebni. Ipak pozdravljamo njihovu najavu povratka u Parlament, to je stvar elementarne političke kulture, mada smo svjesni da nije odraz njihove odgovornosti prema građanima već politički manevar kojim pokušavaju pobjeći iz ćoška u koji su satjerali sami sebe.

Njihova drskost, međutim, prevazilazi svaku granicu kada govore o troškovima. Podsjetiću crnogorsku javnost da su za ove gotovo dvije godine održane na stotine sjednica odbora, na desetine plenarnih zasjedanja, da je razmatrano na stotine akata i da se povelo na hiljade sati rasprave o temama važnim za građane. Doprinos Demagoga svemu tome je NULA. Sa druge strane, njihovi bankovni računi nijesu mirovali, pa su za ovih skoro dvije godine po osnovu ličnih zarada i naknada poslaničkom klubu prihodovali više od pola miliona eura. Dakle, uzimali su Demagozi novac iz budžeta koji je predložila Vlada, a donijela ga upravo skupštinska većina čiji legitimitet ne priznaju. Prema tome, ako je skupštinska većina nelegitimna kako tvrde, trebalo bi da su nelegitimne i njene odluke, te bi morali da budu principijelni i vratite građanima sav novac koji su od njih uzeli. 
Da bi do kraja bili korektni prema građanima, treba ukazati na suštinu stvari – Demagoge je zapravo strah od povratka u Parlament, jer znaju da bi time još brže razotkrili prazninu kojom obiluje njihova politika i dobro znaju da bi na skupštinskim raspravama služili za podsmijeh crnogorskoj javnosti. 
Prema tome, Demagozi, ne mijenjajte teze, prestanite da obmanjujte građane, već se potrudite da već jednom budete barem elementarno odgovorni.

Mihailo Anđušić, poslanik Demokratske partije socijalista u Skupštini Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član