Alijansa žena DPS: Saradnja lokalnih akterki svih političkih organizacija, ključna za integrisan odgovor na nasilje

Juče je u Ulcinju održana Opštinska izborna konferencija Alijanse žena DPS-a, na kojoj je izabran novi saziv Odbora AŽ u ovom gradu čime je nastavljen trend kadrovskog jačanja naše partije.

Na početku sjednice prisutne je pozdravila predsjednica Alijanse žena DPS Crne Gore Drita Llolla koja je u svom obraćanju izrazila zadovoljstvo što u rodnom gradu vidi žene koje su ujedinjene, bez obzira na političku pripadnost, a posebnu privilegiju, kako kaže, pričinjava to što su na izbornoj konferenciji prisutne predstavnice svih partija koje su zastupljene u Skupštini opštine Ulcinj. To je, kako je navela, odraz evropskih vrijednosti na osnovu kojih se različitosti cijene kao prednost, a ne kao prepreka.

Ona je naglasila potrebu za saradnjom, istakavši da kada god žene naiđu na izazove koji traže integrisano rješenje, neophodno je da pokažu jedinstvo bez obzira na međusobne razlike. Predsjednica se posebno osvrnula na treći slučaj femicida u posljednjih četiri mjeseca u Crnoj Gori i sve izraženije nasilje nad ženama u svim sferama.

“Potrebno je da o ovom problemu kontinuirano pričamo, a ne samo kada se desi još jedna tragedija. Društveno i institucionalno okruženje treba da doprinese nultoj toleranciji nasilju nad ženama. Pasivnost institucija se ne može nadomjestiti radom na nivou zajednice, ali važno je istaći da je koordinisan pristup neophodan. Pored unaprijeđenja rada institucija, veće uključivanje lokalnih aktera i akterki je ključno za integrisan odgovor na nasilje”, poručila je Llolla.

Koordinator ispred Predsjedništva DPS Crne Gore Leon Gjokaj osvrnuo se na činjenicu da je prošlogodišnji Kongres partije, nagovijestio povećan procenat žena u partijskim strukturama od Glavnog odbora kojeg čine 40 odsto žene pa do nivoa Mjesnih odbora.

“Naše opredjeljenje jeste kontinuirana posvećenost načelima rodne ravnopravnosti i nastavak na daljem orodnjavanju politika na svim nivoima. Kako bi se postigla rodna ravnopravnost, mora postojati jednako učešće žena u javnom i političkom životu”, zaključio je on.

Da je Alijansa žena organizacija koja ojačava ženu i pruža joj priliku da ostvari svoje potencijale, saglasan je bio i član Glavnog odbora DPS Aleksandar Dabović:

“Iz mog ličnog iskustva, kao predsjednik Opštine, kad god sam trebao neki posao da završim prepustio sam ga nekoj ženskoj osobi. Među najtežim poslovima koje je trebalo obaviti, tokom ljetnje turističke sezone, jedan sam prepustio potpredsjednici Opštine i mogao sam mirno da spavam jer su poslovi bili obavljeni u najboljem redu”, istakao je on.

Majlinda Duraku, nekadašanja predsjednica Ženske alijanse DPS Ulcinj poručila je da Demokratska partija socijalista pokazuje visok stepen privrženosti rodnoj ravnopravnosti kao temeljnoj vrijednosti razvijenih demokratskih društava. Kazala je da ova partija kroz Alijansu žena doprinosi uspješnoj realizaciji započetih reformskih procesa koji su od posebnog značaja i za integraciju Crne Gore u Evropsku uniju.

“Sigurna sam da će Alijansa žena nastaviti da radi na svim nivoima na uspostavljanju ambijenta za razvoj potencijala i veće uključivanje žena u političkom i javnom životu u Crnoj Gori”, rekla je ona.

Na konferenciji su takođe svoje učešće uzele gošće i predstavnice svih partija koje su zastupljene u Skupštini opštine Ulcinj.

Predstavnica Demokratske Unije Albanaca Hadixhe Gjoni je naglasila kako je nekada bila jedina odbornica u Skupštini opštine Ulcinj, međutim, sada taj broj iznosi osam. Gjoni je poručila da su izazovi sa kojima se žene susrijeću nemali, ali da je upravo aktivizam samih žena uticao na činjenicu da su one danas sve više zastupljene u svim sferama djelovanja.

Aldijana Sijarić, predstavnica Bošnjačke stranke, u svom govoru je istakla dobru saradnju koju ostvaruju Bošnjačka stranka i Demokratska partija socijalista, čemu se, kako cijeni, nada i u budućnosti. Ona je dala sugestiju da žene treba što više ujedinjeno da djeluju, da budu jasnije i glasnije u unaprijeđivanju ženskih prava u svim aspektima u Crnoj Gori.

Predstavnica Građanske inicijative “Perspektiva” Zana Hollaj Sarvan iskazala je nadu da će žene u budućnosti iskazivati sve više podrške jedna drugoj, bez obzira na političko opredjeljenje jer je to, kako tvrdi, jedini način da uspijemo kao društvo, kako u statističkom, tako i u faktičkom smislu.

Svojim prisustvom konferenciji su upriliče i Nela Radinović iz Socijaldemokrata, zatim Merita Subašić-Šabanović i Dijana Čaušić ispred Socijaldemokratske partije, Gjylije Pelingu Hoxha i Flutura Husiq ispred Force, Hristina Dragović ispred URE, Seide Suma iz Demokratske partije, kao i Ganimete Popoviq kao predstavnica Demokratskog saveza Albanaca u Crnoj Gori.

Konferenciji su, takođe, prisustvovale i Ana Nikolić, potpredsjednica Alijanse žena DPS Crne Gore, Suzana Pribilović, članica Predsjedništva Alijanse žena DPS Crne Gore i poslanica u Skupštini, Zoja Bojanić Lalović, članica Predsjedništva Alijanse žena DPS Crne Gore i predsjednica Alijanse žena DPS Glavnog grada i Lidija Moračanin, članica Glavnog odbora DPS Crne Gore.

Alijansa žena DPS Crne Gore  

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član