Adžić: Vlastodršci trče da čestitaju, a kad treba da ulažu u sport, nema ih nigdje

I prethodne smo noći svjedočili spektakularnoj igri crnogorskih lavica, koje su nas, po ko zna koji put, učinile ponosnim ponovo nam demonstritajući kako se brane boje države koju svakim dijelom svog bića voliš.

I ne samo to! Crna Gora je ovog puta dobila priliku da prvi put bude domaćin prvenstva Evrope u bilo kojem sportu, Rukometni savez na čelu sa Petrom Kapisodom, uprkos brojnim otežavajućim okolnostima i preprekama, uspio je da i u organizacionom smislu ispiše zlatne stranice u istoriji ovog sporta koji nam je mnogo puta do sada donio milion razloga za ponos.

N’o kako to obično biva i u životu, svaka priča ima dvije strane medalje, pa i ova. Nakon viteški odigrane tri utakmice u Morači koja je bila epicentar ljubavi prema državi, i poslije sinoćne utakmice u kojoj su trijumfovale crnogorske rukometašice, koje sa maksimalnim učinkom odlaze u Skoplje, oglasili su se i čestitke uputili i sadašnji i bivši nosioci vlasti iz redova većine od 30. avgusta.

Tako su pobjedu uredno čestitali premijer koji odlazi, a nikako da ode, Dritan Abazović, aktuelna predsjednica Skupštine kojoj rušenje Ustava ne predstavlja nikakav problem i bivši predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, čiji su partijski eksperti dobili priliku da upravljaju nekim od najvećih i najvažnijih državnih kompanija.

U tome ne bi bilo ništa sporno, da javnost uoči početka Evropskog prvenstva u ženskom rukometu u Podgorici nije upoznata sa činjenicom da država finansijski nije pomogla organizaciju najvećeg sportskog događaja, te da su Ministarstvo finansija i Ministarstvo sporta obavijestili da su državne budžetske rezerve iscrpljene, te da za ovu namjenu ne mogu opredijeliti novac. Da tragikomedija bude još veća, nijedno se državno preduzeće nije odazvalo pozivu da bude sponzor Rukometnog saveza, koji je kroz sport Crnu Goru proslavio.

Neupitno je da prethodno pomenuti kroz svoje čestitke pokušavaju da se dodvore crnogorskoj javnosti, koja godinama proživljava svaki uspon i svaki pad ovih djevojaka, ali nije jasno kako u takvom svom činjenju ne prepoznaju ni mrvicu licemjerstva, te kako kao političari, u čijim je rukama vlast, koji bi trebalo da pokažu odgovornost, ne znaju da je za razvoj sporta moralna podrška sportistima veoma važna, ali ne i dovoljna za istorijske uspjehe.

Od dodatnog smanjenja budžeta za rukometaše, preko nedostatka sredstava za podršku mlađim kategorijama da nastupe na Balkanskom prvenstvu u odbojci, snalaženja džudista da u samostalnoj režiji odu na Evropsko prvenstvo, ostavljanja Karate saveza bez sredstava na konkursu za sufinansiranje sportskih organizacija, pa sve do izostanka finansijske podrške za ovo Evropsko prvenstvo, sve to predstavlja dokaze u nizu o nebrizi državne vlasti za crnogorski sport koji nas je u nekoliko navrata učinio planetarno poznatom državom.

U krajnjem, čestitamo lavicama na tome što su se ponovno osvjedočile kao najbolji ambasadori ove države, dok jedva čekamo nastup u Skoplju kad ćemo ponovo na terenu gledati demonstraciju sportske sile na krilima ljubavi prema državi, apelujući na državnu vlast da ubuduće budu adresa na koju sportisti bezrezervno mogu računati, a ne samo onda kad je protokolarno potrebno čestitati uspjeh.

Danilo Adžić, predsjednik Komisije za sport i zdrave stilove života Savjeta mladih DPS Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član